x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 22 noiembrie 2011

Marţi 22 noiembrie 2011

21 Noi 2011   •   21:00

Este ziua a 326-a a anului ● Au mai ramas 39 de zile

Soarele
Rasare la 7:20 ● Apune la 16:43

Luna
Rasare la 3:41 ● Apune la 14:34
● Luna Noua 25 noiembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie

Click istoric
La 22 noiembrie 1943, Libanul si-a proclamat independenta. Leaganul civilizatiei feniciene, Libanul, a cu­nos­cut succesiv cuceririle egipteana, asiriana, persana, romana si araba. In se­colul al XVI-lea a intrat sub do­mi­­na­tia otomana, pastrandu-si insa un statut privilegiat. In­tre 1920 si 1943 s-a aflat sub mandat francez (in ace­easi structura politico-administrativa cu Siria). Libanul este membru fondator al Ligii Statelor Arabe, al ONU si al Francofoniei. Este Republica parlamentara democra­tica, puterea in stat fiind im­partita intre crestini si musulmani, intr-un algoritm confesional, potrivit Constitutiei din 1926, Pactului National din 1943 si Acordului de la Taef care a marcat incetarea razboiului civil.

S-a intamplat la 22 noiembrie
In Romania
● 1956 – Romania participa la a XVI-a editie a Jocurilor Olimpice de vara (Melbourne, Australia), unde cucereste cinci medalii de aur (Nicolae Linca – box; Leon Rotman CI (1.000) si CI (10.000); Dumitru Alexe si Simion Ismailciuc – C2 (1.000); Stefan Petrescu – tir), trei de argint si cinci de bronz;
● 1963 – Vizita de stat in Iugoslavia a unei delegatii romane, condusa de presedintele Consiliului de Stat, Gh. Gheor­ghiu-Dej. Cu acest prilej, la initiativa lui I.B. Tito, Gh. Gheorghiu Dej a tinut o cuvantare in fata Adu­na­rii RSF Iugoslavia, fiind primul lider comunist strain caruia i s-a facut o asemenea onoare. Semnarea Acordului privind realizarea si exploatarea in comun a sistemului hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier I.

In lume
● 1942 – Al doilea razboi mondial: Batalia de la Stalingrad – Generalul Friedrich von Paulus ii trimite lui Adolf Hitler o telegrama, spunand ca armata a sasea germana este inconjurata.

Nascuti la 22 nov.
● 1890 – Charles de Gaulle, fost presedinte al Frantei (m. 1970);
● 1984 – Scarlett Johansson, actrita.


Acum 100 de ani: Raidul militar de calarie
"Bucuresti – Targoviste – Ploiesti – Bucuresti (distanta 185 km).
Ziarul Minerva a luat laudabila initiativa de a organiza un raid militar de calarie, foarte interesant si mult apreciat de ofiterii nostri de cavalerie.
Conditiunile acestui raid au fost asa de bine stabilite, incat raidul a avut o reusita foarte frumoasa, si au fost calareti care au venit cu o viteza de 20 km pe ora, pe cand in con­di­tiuni se cere o viteza maxima de 18 km pe ora.
Comitetul organizator, in frunte cu d. general de cavalerie Gh. Bogdan ca presedinte, a pus toata staruinta ca raidul sa reuseasca astfel cat mai bine posibil; si ne facem o datorie felicitandu-l pentru frumoasa organizare a acestui raid. Din comitet au mai facut parte dnii Gr. Cantacuzino ca prim initiator, capitanii Gh. Mo­ruzi, Aurel Marinescu, I. Manu, Gr. Sutzu, N. Drosso si dnii Rosetti Balanescu, I. Arion, D. Badulescu si profesor Udriski, ca membri.
Au fost inscrisi 40 de concurenti, au plecat insa numai 26, din care 18 calareti au facut cursa in con­di­ti­uni excelente, depasind in viteza maximum stabilit de 18 km pe ora.
S-au clasat ca premianti urmatorii:
Premiul I si Premiul II in valoare de 3.000 de lei s-au impartit intre Locotenent Barzan cu calul Curiol si Locot. Tatarascu cu calul Jiget, amandoi sosind in conditiuni egale. Au pus exact acelasi timp pentru parcugerea distantei de 185 km.
Premiul III, 500 de lei, a fost luat de Lt. Popovici Andrei cu calul Soimu.
Premiul IV, 300 de lei, Lt. P. Georgescu cu calul Uzu.
Premiul V, 250 de lei, Capitan Filoti cu calul Galifet.
S-a mai dat inca un premiu de 300 de lei, oferit unui ofiter de cavalerie, pentru calul care va sosi in con­di­tiunile cele mai bune. Acest premiu a fost castigat de calul Soimu al domnului Lt. Popovici Andrei. Dupa cum se vede, raidul s-a facut in conditiuni excelente, si nu putem decat sa feli­citam pe bravii nostri ofiteri de cava­lerie, care au dat o noua proba de aptitudine si pricepere, si pe organizatorii care au stiut sa dea acestui sport importanta ce i se cuvine."
Ilustratiunea romana, noiembrie 1911

×