x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 24 iunie 2008

Marti 24 iunie 2008

24 Iun 2008   •   00:00

Este ziua 176 a anului - Este ziua 176 a anului



Ziua Avocatului Român

Este a doua zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Au mai rămas 4 zile

Este ziua 176 a anului

Au mai rămas 190 de zile

Soarele:

Răsare la 5:32

Apune la 21:04

Luna:

Apune la 11:03

Ultimul pătrar (Luna în descreştere):

26 iunie

Lună nouă:

3 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere):

10 iulie

Lună plină:

18 iulie

Sărbătoare creştină

Astăzi se prăznuieşte Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul. Este numit şi “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Iisus Hristos. Cînd Maica Domnului a venit în vizită la vara sa Elisabeta, pruncul Ioan a săltat în pîntecele mamei sale, umplîndu-se de Duhul Sfînt. Cînd regele Irod a ordonat uciderea pruncilor din ţinutul Bethleemului, Elisabeta şi pruncul Ioan s-au refugiat în munţi, iar tatăl său, Zaharia, a fost ucis, deoarece nu a dezvăluit locul unde se ascundeau cei doi. Rămas orfan de la vîrsta de 3 ani, Ioan a fost crescut în pustiu de îngeri.

Calendar creştin-ortodox

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (Sînzienele); Sf. Ier. Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Calendar romano-catolic

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul

Calendar greco-catolic

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (Sînzienele)

Credinţe populare, tradiţii, semne

Coroana împletită din floarea de Sînziană (Drăgaică) şi din spice de grîu în dimineaţa zilei de Sînziene sau de Drăgaică (24 iunie) este substitutul fitomorf al zeiţei agrare. Această efigie divină are puteri miraculoase: purtată pe cap de o fecioară în ceremonialul numit Dansul Drăgaicei simbolizează zeiţa agrară; agăţată la fereastră, în stîlpii porţilor, în crucile din hotar şi din cimitir are funcţia apotropaică, de apărare a oamenilor, animalelor şi holdelor de stihiile naturii (grindină, furtună, vijelie, inundaţie); aruncată pe acoperişul casei sau al şurii indică, prin anume semne, dacă cel căruia i-a fost menită sau cel care a confecţionat-o sau a azvîrlit-o va trăi sau va muri, dacă fata se va căsători în cursul anului şi cum îi va fi ursitul (tînăr sau bătrîn, frumos sau urît), dacă va fi sănătos sau bolnav, dacă va avea noroc sau pagubă în casă. Cununa de Sînziene care împodobeşte capul Drăgaicei în timpul dansului său nupţial are aceeaşi semnificaţie cu colacul din făină de grîu pus de naşă pe creştetul miresei în timpul colăcăriei (înainte de pornirea alaiului nunţii la biserică) şi cu cununile împărăteşti puse de preot pe capul mirilor în timpul cununiei creştine. În toate cazurile, se realizează transferul fertilităţii de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la mire şi mireasă.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar ioan