- Este ziua 240 a anului
- Au mai rămas 125 de zile
Soarele:
Răsare la 6:33
Apune la 20:00
Luna:
Răsare la 20:04
Apune la 6:13
Lună plină:
28 august
Ultimul pătrar(Luna in descreştere):
4 septembrie
Lună nouă:
11 septembrie
Primul pătrar(Luna in creştere):
19 septembrie
Sărbătoare creştină
Dreapta prorociţă Ana se trăgea din neamul Aserilor şi era fiica lui Fanuel. Ea a trăit cu soţul său timp de şapte ani, pănă la moartea acestuia. După moartea soţului ei, Dreapta Ana a dus o viaţă strictă, nepărăsind Templul şi slujindu-l pe Dumnezeu zi şi noapte in post şi rugăciune. Cănd Sfănta Ana avea 84 de ani, l-a văzut pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim. Fusese adus pentru a fi inchinat lui Dumnezeu drept copil prim-născut, conform legii mozaice. Dreapta Ana a auzit şi cuvintele de profeţie ale Sfăntului Simeon spuse Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Impreună cu Sfăntul Simeon au adus mărire lui Dumnezeu şi au spus tuturor că Mesia a venit pe lume.
Calendar creştin-ortodox
Cuv. Moise Etiopianul;Sf. Mucenic Diomid; Sf. Ana Prorociţa, fiica lui Fanuel
Calendar romano-catolic
Sf. Augustin, episcop
Calendar greco-catolic
Sf. Moise Etiopianul, călugăr;Sf. Augustin de Hipona, episcope
Psalmul 11 al lui David
Măntuieşte-mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s-a impuţinat adevărul de la fiii oamenilor. Deşertăciuni a grăit fiecare către aproapele său şi in inimă rele au grăit. Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene şi limba cea plină de măndrie. Pentru necazul săracilor şi suspinul nenorociţilor, acum Mă voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor măntuirea şi le voi vorbi pe faţă. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit in foc, curăţat de pămănt, curăţat de şapte ori. Tu, Doamne, ne vei păzi şi ne vei feri de neamul acesta in veac. Căci, atunci cănd se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni. Amin!
S-a intămplat azi
In Romănia
1944 - In legătură cu noua orientare politică, ziarul Pravda scria: "...Importanţa ieşirii Romăniei din Axă depăşeşte cadrul Romăniei. Presa străină are dreptate să spună că aceasta inseamnă prăbuşirea intregului sistem de apărare german din Balcani...";
1950 - Notă de protest adresată de doctorul Petru Groza preşedintelui Consiliului de Securitate, Iakob Aleksandrovici, şi secretarului general al ONU, Trygve Halvdan Lie, impotriva intervenţiei SUA in Coreea, cerănd ONU intreprinderea de măsuri pentru rezolvarea paşnică a conflictului;
1974 - Semnarea la Bucureşti a Acordului intre Romănia şi ONU pentru infiinţarea Centrului Demografic ONU-Romănia, cu scopul promovării şi intensificării activităţii de formare a personalului şi al cercetării in domeniul demografiei in contextul interrelaţiei populaţie-dezvoltare. Centrul a fost inaugurat la 29 august; şi-a incetat activitatea in 1984.
In lume
1619 - Ferdinand al II-lea este ales impărat al Imperiului Roman.
Născuţi la 28 august
1749 - Â Johann Wolfgang von Goethe, scriitor (m. 1832);
1965 - Shania Twain, căntăreaţă.
Click istoric
Astăzi se implinesc 90 de ani de la moartea scriitorului Calistrat Hogaş. Se naşte la Tecuci la 19 aprilie 1847, cel pe care istoria literară il va eterniza sub numele de Calistrat Hogaş. Urmează Academia Mihăileană, in generaţia lui A.D. Xenopol. După absolvirea liceului se inscrie la Facultatea de filozofie şi litere din Iaşi. Debutează cu poezia "Legenda lăcrămioarei" in nr. 5 al ziarului local, Corespondenţia provincială. In 1912, la Editura Viaţa Romănească incepe tipărirea primei ediţii a volumului "Pe drumuri de munte". Tentativa nu se finalizează din cauza numeroaselor greşeli de tipar care trec neobservate corectorului. Se stinge din viaţă la Roman.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Sunt situaţii in care noptierele maternităţilor devin in a treia noapte de la naştere, in complicitate cu o soră sanitară sau cu o simplă ingrijitoare, Masă a Ursitoarelor. Pe teritoriul Romăniei masa rotundă a fost atestată ca altar, sub forma unei minuscule piese din lut ars la staţiunea arheologică de la Căscioarele (judeţul Giurgiu) datănd din mileniul IV inainte de Hristos. Pănă in vremurile recente masa cotidiană şi timpul petrecut in jurul mesei erau locuri sacre: copiii nu aveau voie să vorbească, păinea era aşezată pe masă şi tăiată intr-un anumit fel, primul dumicat de păine era aruncat sub masă, pentru a sătura şi sufletele morţilor, mesenii incepeau şi incheiau masa cu semnul crucii etc. In jurul Mesei Tăcerii Brăncuşi a rănduit douăsprezece scaune simbolice, la distanţă egală unul de altul. Denumirea de scaun este o tehnică magică de a ascunde sacrul in spatele profanului; ceea ce numim scaune, sunt clepsidre, căte una pentru fiecare constelaţie zodiacală. Ele impart Masa Tăcerii, precum cadranul solar de la Grădiştea Muncelului, in douăsprezece sectoare zodiacale de 60 de grade fiecare, vizitate annual de sistemul solar, inclusive de planeta Pămănt. N-au ce căuta scaune in faţa altarului! Acolo oamenii aduc jertfe, se reculeg in picioare, in genunchi sau il ocolesc ritual.
Profesor Ion Ghinoiu