● Ziua naţională a Norvegiei (mâine) ● Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Homofobiei (mâine)
Este ziua 136 a anului ● Au mai rămas 229 de zile
Soarele
Răsare la 5:46 ● Apune la 20:38
Luna
Răsare la 2:02 ● Apune la 12:48
● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 17 mai ● Lună nouă 24 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 31 mai ● Lună plină 7 iunie
Sărbătoare creştină: Cuviosul Teodor cel Sfinţit; Sf. Mucenici: Isachie, Simeon şi Petru din Vlaherna
Teodor cel Sfinţit a fost ucenicul lui Pahomie, iar după moartea acestuia, în anul 347 a fost ales stareţ al mănăstirilor din Tabena Egiptului. Când avea 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a mers să locuiască la o mănăstire de monahi. Când a împlinit 25 de ani, fericitul Teodor a fost ales de dascălul său ca însoţitor în drumurile pe care acesta le făcea mănăstirilor puse sub autoritatea sa. La 30 de ani, a fost sfinţit preot din porunca marelui stareţ. Curând, după aceasta, Sfântul a fost numit stareţ al mănăstirii din Tabena, Cuviosul Pahomie locuind în continuare în Mănăstirea Pamvo. Se stinge din viaţă la 16 mai 367.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Vulturul de pe monumentele comemorative ale eroilor este substitut al sufletelor morţilor al moşilor şi strămoşilor. În sanctuarul preistoric de la Çatal Hüyük, vulturul reprezintă zeiţa Morţii. Excarnarea cadavrelor lăsate pradă păsărilor şi animalelor carnivore este amintită ca rit funerar şi de părinţii bisericii creştine
în legătură cu judecata universală. Popoarele care au practicat ritul excarnării trupurilor neînsufleţite
de păsările de pradă aveau convingerea că morţii nu pot ajunge în lumea fericită a sufletelor dacă sunt în carne şi oase. Blestemele româneşti cu moartea fac aluzie la diferite rituri funerare, în special la cel de înhumare. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 16 mai 1892, conducătorii Partidului Naţional Român, însoţiţi de 300 de reprezentanţi ai stărilor sociale din Transilvania sosesc la Viena pentru a prezenta împăratului "Memorandum"-ul semnat de dr. Ion Raţiu (preşedinte), Gheorghe Pop de Băseşti (prim-vicepreşedinte) şi Eugen Brote (vicepreşedinte), dr. Vasile Lucaciu (secretar general), ş.a. Textul "Memorandum"-ului fusese redactat de patriotul transilvănean Iuliu Coroianu. Împăratul Franz Joseph I refuză la cererea guvernului ungar să primească delegaţia şi, fără să ia cunoştinţă de conţinutul "Memorandum"-ului, îl trimite guvernului ungar la Budapesta, care la rându-i îl expediază prin poştă la Turda.
S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 16 mai
● 1972 - Inaugurarea Sistemului energetic de la Porţile de Fier I.
Duminică, 17 mai
● 1957 - Regizorul Ion Popescu Gopo obţine Marele Premiu "Palme d'Or" pentru filmul "Scurtă istorie".
În lume
Sâmbătă, 16 mai
● 1960 - În Malibu se foloseşte pentru prima dată tehnica laserului de Theodore Maiman în intervenţii chirurgicale.
Duminică, 17 mai
● 1792 - Înfiinţarea celui mai important sediu al bursei mondiale;
Născuţi la 16 mai
● 1905 - Henry Fonda, actor (m. 1982);
● 1953 - Pierce Brosnan, actor.
Născuţi la 17 mai
● 1920 - Geo Dumitrescu, poet (m. 2004);
● 1949 - Gelu Colceag, regizor.
Citește pe Antena3.ro