x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 27 septembrie 2008

Sâmbătă 27 septembrie 2008

27 Sep 2008   •   00:00

Este ziua 271 a anului - Au mai rămas 95 de zile



Ziua Mondială a Turismului

Este ziua 271 a anului

Au mai rămas 95 de zile

Soarele

Răsare la 7:09

Apune la 19:03

Luna

Răsare la 4:51

Apune la 18:02

Lună nouă

29 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 octombrie

Lună plină


14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

21 octombrie

Sărbătoare creştină

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. S-a născut în Iviria (Georgia de azi). A venit pe la 1690 la Bucureşti şi a fost numit de domnitorul Constantin Brâncoveanu în diverse dregătorii. A fost egumen al Mănăstirii Snagov, episcop de Râmnicu-Vâlcea şi mitropolit al Ţării Româneşti. A înfiinţat multe tipografii, unde a tipărit 58 de cărţi bisericeşti, din care 23 în limba română. Este ctitorul Mănăstirii Antim din Bucureşti. A fost ucis de turci lângă Adrianopol.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul; Sf. Mucenici Calistrat şi Epiharia (astăzi); Cuv. Hariton Mărturisitorul; Sf. Proroc Varuh; Sf. Mucenic Pimen (mâine)

Calendar romano-catolic
Sf. Vincenţiu de Paul, proroc (astăzi); Sf. Venceslau, mucenic; Sf. Laurenţiu Ruiz şi însoţitorii săi, mucenici (mâine)

Calendar greco-catolic
Sf. Calistrat şi însoţitorii săi, mucenici; Sf. Vicenţiu de Paul, proroc (astăzi); Sf. Hariton Mărturisitorul, călugăr (mâine)

Proverbul zilei:


“Banul, pasăre cu aripi”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România


Sâmbătă, 27 septembrie

1914 – După 48 de ani de domnie, la Castelul Peleş din Sinaia încetează subit din viaţă regele Carol I. Este înmormântat, potrivit dorinţelor sale testamentare, la Mănăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnului Ţării Româneşti, Neagoe Basarab (1512-1521).

Duminică, 28 septembrie

1914 – Urcarea pe tron a regelui Ferdinand I, nepotul de frate şi succesorul regelui Carol I. Depunând jurământul în faţa Corpurilor Legiuitoare, declară că “va domni ca bun român”.

În lume


Sâmbătă, 27 septembrie

1590 – Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales Papă; cel mai scurt pontificat din istorie.

Dumincă, 28 septembrie

1066 – William Cuceritorul invadează Anglia.

Născuţi la 27 septembrie


1601 – Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei (m. 1643);

1976 – Francesco Totti, fotbalist.

Născuţi la 28 septembrie


1882 – Vasile Pârvan, istoric (m. 1927);

1934 – Brigitte Bardot, actriţă.

Click istoric


La 27 septembrie 1990 a murit poetul, eseistul şi criticul literar Ion Biberi. Reprezintă unul din “cazurile” din istoria literaturii de medici care abordează cu succes scrisul. Absolvă, în paralel, Facultatea de Litere şi Filosofie. Medic primar psihiatru şi doctor în medicină şi chirurgie, devine un nume de notorietate în eseistica românească datorită calităţii şi originalităţii creaţiei sale. Deţine o serie de premii prestigioase: Premiul Fundaţiilor Regale pentru eseu, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Români, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Perioada de 15 zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, între Mioi şi Vinerea Mare (Stilul vechi) când se aştepta o încălzire trecătoare a timpului, este numită Vara lui Mioi. Întrucât atât la Mioi, cât şi la Vinerea Mare se obişnuia să se slobozească arieţii (berbecii) în turmele de oi pentru reproducere, cele două zile se mai numeau Nunta Oilor sau Năpustitul Berbecilor. Toponimia, antroponomastica şi, mai ales, expresiile “Fugi de parcă vin tătarii”, “Tătarii ard satul şi baba se piaptănă” etc. redau groaza sădită de atacurile neprevăzute ale turcilor şi tătarilor. Când a început reprimarea răscoalei din anul 1907, autorităţile au speculat amintirea încă proaspătă a ţăranilor despre jaful şi cruzimile turcilor. După ce au răspândit zvonul pe la conacele boiereşti din Muntenia că vin turcii, au fost aduşi români din Dobrogea îmbrăcaţi turceşte. Iată ce ne-a declarat un bătrân care, în tinereţe participase, fiind ostaş, la reprimarea răsculaţilor: “Purtam fes şi mai spuneam câte un cuvânt pe turceşte. Nu am tras în răsculaţi. Boierii ne-au ţinut pe mâncare şi băutură” (Babonea Anghel, 89 ani, satul Alimanu, judeţul Constanţa, anchetă efectuată de autor în anul 1978). (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar septembrie