x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 24 august

Vineri 24 august

de Ramona Vintila    |    24 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 236 a anului

Au mai rămas 129 de zile

Este ziua 236 a anului

Au mai rămas 129 de zile

Soarele

Răsare la 6:28

Apune la 20:07

Luna

Răsare la 18:03

Apune la 1:17

Lună plină 28 august

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie

Lună nouă 11 septembrie

Primul pătrar (Luna in creştere) 19 septembrie

Fecioară (23 august - 22 septembrie)

Proverbul zilei: "Negustoria ori o vinzi, ori te vinde"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Tradiţia Bisericii păstrează pomenirea Sfăntului Eutihie, care provenea din Sevastopolul Palestinei. Auzind de bunavestire a lui Hristos şi-a părăsit familia şi a inceput să-l urmeze pe Sfăntul Apostol Ioan. De la el a invăţat inţelepciunea cerească. A inceput să-l urmeze şi pe  Apostolul Pavel, trecănd impreună prin multe primejdii. Deşi nu se află printre cei şaptezeci de ucenici, Sfăntul Eutihie este socotit ucenicul celor doi Apostoli. A inceput să propovăduiască de unul singur, ajutat fiind numai de ingerul lui Dumnezeu. Fiind inchis in temniţă şi răbdănd de foame, o mănă nevăzută i-a adus păine şi l-a intărit. Din slujba sa aflăm că Sfăntul s-a săvărşit prin tăierea capului cu sabia.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Sfinţit Mucenic Eutihie;

Sf. Mucenic Tation

Calendar romano-catolic

Sf. Bartolomeu, apostol

Calendar greco-catolic

Sf. Eutihie, episcop, mucenic

Psalmul 4 al lui David

Cănd Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptăţii mele! Intru necaz m-ai desfătat! Milostiveşte-Te spre mine şi ascultă rugăciunea mea. Fiii oamenilor, pănă cănd grei la inimă? Pentru ce iubiţi deşertăciunea şi căutaţi minciuna? Să ştiţi că minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său; Domnul mă va auzi cănd voi striga către Dănsul. Măniaţi-vă, dar nu greşiţi; de cele ce ziceţi in inimile voastre, intru aşternuturile voastre, vă căiţi. Jertfiţi jertfa dreptăţii şi nădăjduiţi in Domnul. Dat-ai veselie in inima mea, mai mare decăt veselia pentru rodul lor de grău, de vin şi de untdelemn ce s-a inmulţit. Cu pace, aşa mă voi culca şi voi adormi, că Tu, Doamne, indeosebi intru nădejde m-ai aşezat. Amin!

S-a intămplat azi

In Romănia

1922 - Consiliul de Miniştri, intrunit la Sinaia, hotărăşte organizarea incoronării la Alba-Iulia a regelui Ferdinand şi a reginei Maria, care urma "să consfinţească pentru vecie unirea tuturor romănilor sub sceptrul regelui Ferdinand";

1944 - Trupele germane din nordul Capitalei lansează un atac, sprijinit de aviaţie, pentru ocuparea Bucureştilor. In timp ce atacurile aeriene se succed rapid, lovind mai ales centrul Capitalei, trupele atacatoare sunt oprite la Podul Băneasa. Bombardamentele aviaţiei germane vizează in primul rănd Palatul Regal.

In lume

79 - Erupţia Vezuviului. Oraşele Pompei, Herculaneum şi Stabie au fost acoperite de lavă. A murit şi enciclopedistul C. Plinius Secundus, autorul "Istoriei naturale";

1816 - Tratatul de la Ottawa este semnat in St. Louis, Missouri;

1912 - Alaska devine teritoriu al Statelor Unite;

1960 - Cea mai scăzută temperatură inregistrată vreodată pe Pămănt: - 88,3 grade Celsius in Vostok, Antarctica.

Născuţi la 24 august

1937 - Eugen Mihăescu, pictor, grafician;

1947 - Paulo Coelho, scriitor;

1979 - Bogdan Mureşan, membru al formaţiei Ca$$a Loco.

Click istoric

Astăzi se implinesc 187 de ani de la moartea lui Ion Budai Deleanu, autor al poemului eroic-comic "Ţiganiada". Invaţă la seminarul din Blaj, apoi urmează filosofia şi teologia la Viena. Intors la Blaj, refuză să se hirotonisească şi se intoarce la Viena. Scrierile sale nu au fost publicate in timpul vieţii scriitorului, ele fiind recuperate de la moştenitori de Gh. Asachi abia in 1819. Opera sa capitală este poemul "Ţiganiada", păstrat in două versiuni. Imbinarea de luminism filosofic, umanism renascentist şi epicureism popular intr-o structură lexicală de o mare frăgezime şi inventivitate face din "Ţiganiada" o capodoperă a literaturii romăne.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Momentul favorabil la naşterea copilului, cănd se crede că ar apărea pe cer o stea care ii va călăuzi viaţa pănă la moarte, este numit de popor "Ceas bun". La venirea şi plecarea omului prin naştere şi moarte participă, prin schimbări spectaculoase (apariţia şi căderea stelelor), intregul Univers. Măreţia astrală a existenţei romăneşti este exprimată de versul mioritic "Şi la moartea mea/ Va cădea o stea!", de credinţa ţăranilor din Bărăgan care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spune că a mai murit un om. Romănul leagă viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci şi de imprejurările naşterii: timpul nocturn sau diurn, poziţia zilei de naştere in timpul săptămănal, lunar, sezonal şi anual. Cercetările de medicină şi astrobiologie modernă confirmă existenţa unor raporturi intre manifestarea proceselor biologice, inclusiv cele intrauterine, şi ritmurile terestre şi cosmice. Zilele săptămănii şi ale anului favorabile pentru naştere se considerau duminicile şi marile sărbători. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar