x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 26 septembrie 2008

Vineri 26 septembrie 2008

26 Sep 2008   •   00:00

Ziua mondială a inimii  -  Ziua europeană a limbilor



Ziua mondială a inimii

Ziua europeană a limbilor

Este ziua 270 a anului

Au mai rămas 96 de zile

Soarele

Răsare la 7:08

Apune la 19:05

Luna

Răsare la 3:38

Apune la 17:41

Lună nouă

29 septembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)

7 octombrie

Lună plină

14 octombrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)


21 octombrie

Sărbătoare creştină

Sfântul Ioan Teologul era din Betsaida Galileii, fiu al lui Zevedei. Pescuind la marea Tiberiadei, a venit Iisus şi, stând pe ţărm, a chemat pe fiii lui Zevedei, zicând: “Iacob şi Ioan, veniţi după mine şi vă voi face pe voi pescari de oameni”. Ioan a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi învăţase de la acesta să creadă în Iisus. Sfântul Ioan Evanghelistul a fost unul din cei doisprezece apostoli aleşi de Iisus, fiind cel mai tânăr din ceata Sfinţilor apostoli. A murit în pace, la Efes, după ce a ieşit nevătămat dintr-un cazan cu untdelemn fiert. El este singurul apostol care a mers cu Iisus până la piciorul Crucii.

Calendar creştin-ortodox

Adormirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan; Sfânta Muceniţă Hira

Calendar romano-catolic

Sf. Cosma şi Damian, mucenici

Calendar greco-catolic

Săvârşirea din viaţă a Sfântului Ioan, apostol şi evanghelist

Proverbul zilei:


“În sânge se preface datina”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întâmplat azi


În România


1497 – Începe asediul cetăţii Suceava, care a durat “trei săptămâni şi ziua, şi noaptea”, fără a avea rezultatul scontat de asediatori, datorită rezistenţei zidurilor cetăţii şi eroismului garnizoanei române. Un corp de oaste transilvănean, trimis de regele Ungariei, sub comanda voievodului Bartholomeu Dragffy, pătrunde în Moldova; diplomaţia ungară mijloceşte încetarea ostilităţilor, înainte de 16 octombrie, încheindu-se armistiţiul;

1944 – Este publicat Proiectul de Platformă a Frontului Naţional Democrat (FND) elaborat de PCR şi propus, în principiu, tuturor partidelor şi organizaţiilor democratice. În realitate, constituirea FND urmărea înlocuirea BND printr-o nouă coaliţie politică, dirijată şi controlată de PCR. În zilele următoare, mai multe partide şi organizaţii de stânga sau cripto-comuniste aderă la Platformă.

În lume


1961 – Bob Dylan îşi face debutul;

1962 – Are loc proclamarea Republicii Arabe Yemen.

Născuţi la 26 septembrie


1907 – Dan Botta, poet (m. 1958);

1948 – Olivia Newton-John, cântăreaţă, actriţă.

Click istoric

Astăzi se împlinesc 64 de ani de la moartea compozitorului Béla Bartîk. A studiat la Academia de Muzică din Budapesta “Franz Liszt”. A îmbinat activitatea pedagogică cu susţinerea de concerte şi studierea în profunzime a aspectelor legate de folclorul ungar, românesc, slovac şi al altor popoare, culegând astfel peste 30.000 de melodii populare. Începutul recunoaşterii activităţii sale artistice coincide cu compunerea muzicii pentru baletul “Prinţul de lemn”. Creaţia sa a contribuit la revoluţionarea limbajului muzical modern prin transfigurarea elementelor folclorice.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Raialele înfiinţate de Imperiul Otoman adăposteau oştile turceşti care supravegheau, prin înalţi demnitari, îndeplinirea obligaţiilor către Poartă ale Ţărilor Române. Acolo se ţeseau, uneori, şi intrigile la domnie. Spre raiale se strângeau în mănunchi drumurile pe care se transportau alimentele şi mărfurile solicitate de imperiu şi pe care porneau otomanii, în grupuri răzleţe, la jafuri imprevizibile.

Locuitorii raialelor, asemenea populaţiei româneşti din Dobrogea, deşi se bucurau de unele garanţii, suportau numeroase abuzuri din partea funcţionarilor şi soldaţilor otomani. Dispersia satelor româneşti din lungul drumurilor dobrogene se datora şi jafurilor întreprinse de cerchezi, populaţie asiatică tolerată de turci în prima jumătate a secolului al XlX-lea. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar ioan