x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Moartea vine pe trecerea de pietoni

Moartea vine pe trecerea de pietoni

de Petru Zoltan    |    21 Mar 2010   •   00:00
Moartea vine pe trecerea de pietoni

Au trecut patru luni de când Stelian Caşcaval a fost omorât pe trecerea de pietoni de un şofer grăbit. De atunci, familia sa încearcă să lupte cu un sistem birocratic, croit pe modelul pânzei de paianjen, pentru a i se face dreptate. Timp de patru luni ancheta a stagnat, deoarece nu a fost finalizat raportul de necropsie.

În după-amiaza zilei de 23 octombrie 2009, Stelian Caşcaval a plecat de la serviciu spre casă, unde îl aştepta soţia. Nu a mai ajuns, pentru că în timp ce traversa Bulevardul Decebal din Bucureşti, pe trecerea de pietoni, a fost lovit de un autoturism la volanul căruia se afla Adina Sillona Gramon.

În urma impactului, trupul lui Stelian Caşcaval a fost aruncat câţiva metri, până pe linia dublă continuă de pe carosabil. Am pu­tea spune că astfel de accidente se întâmplă zilnic, dar imaginile surprinse de un cetăţean cu te­lefonul mobil descriu o realitate cruntă. În timp ce victima se zbătea între viaţă şi moarte pe mij­lo­cul drumului, zeci de şoferi aflaţi în trafic şi-au continuat nestingheriţi drumul. Nici unul nu s-a încumetat să oprească. Nici măcar nu au avut bu­nă­voinţa să pună un triunghi reflectorizant, ca să semnalizeze locul accidentului.

Până la sosirea Ambulanţei şi a Poliţiei Rutiere, personalul unui restaurant din apropiere a postat în mijlocul stră­zii un scaun şi un chelner pentru a îi atenţiona pe şoferii aflaţi în trafic că pe mijlocul drumului se află un om accidentat. Medicii de pe Ambulanţă au încercat să-l salveze, însă victima a decedat în mai puţin de o jumătate de oră, la locul accidentului.


JAFUL
La două ore după producerea accidentului, Aniela Claudia Foster, fiica lui Caşcaval, a fost sunată de un poliţist, culmea, de pe telefonul victimei, şi rugată să se prezinte la Udrişte, la biroul de accidente rutiere. Poliţiştii i-au dat vestea că tatăl său murise în urma unui accident rutier.

"La Udrişte ne-au spus despre accident, apoi ne-a fost înmânată o punguţă stropită de sânge, în care erau cheile de la serviciu, ochelarii, batista, telefonul mobil şi verigheta tăiată", îşi aduce aminte Aniela Foster. Se pare că victima a fost şi jefuită, pentru că portofelul în care se aflau 2.000 RON a dispărut. "Din spu­sele martorilor de la locul accidentului, până la sosirea Ambulanţei nici o persoană nu s-ar fi apropiat de tatăl meu. Există posibilitatea ca bunurile să fi fost sustrase de persoanele care au intrat în contact cu el după momentul decesului", susţine Foster.


BĂTAIE DE JOC
De la Poliţie, familia victimei a fost îndrumată spre morgă, pentru a recunoaşte cadavrul. Înne­bunită de durere, familia a mai primit o lovitură de la angajaţii de la morgă. Aniela Foster susţine că la morgă i s-a refuzat să vadă trupul tatălui său, pe motiv că este vineri seara. De abia după trei zile de la producerea accidentului trupul lui Caşcaval a ajuns acasă pentru a fi înmormântat creştineşte.

După patru luni de la producerea accidentului, Aniela Foster a concluzionat: "Numai în România este posibil să îţi pierzi tatăl într-o fracţiune de secundă şi autorităţile să fie de faţă când este jefuit, să nu îl poţi vedea decât peste trei zile şi să ţi se refuze accesul la informaţiile legate de deces. Trăim într-o lume dezumanizată, în care decăderea morală, indiferenţa şi ignoranţa sunt calificativele actuale".


×
Subiecte în articol: lupta cu sistemul