x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Anonimul" - de la anonimat la prestigiu

"Anonimul" - de la anonimat la prestigiu

de Maria Sârbu    |    12 Aug 2009   •   00:00
"Anonimul" - de la anonimat la prestigiu
Sursa foto: Florin Chiriac/

La Sfântu Gheorghe din Deltă, acolo unde Dunărea se varsă în mare, pe ecranele de cinema se revarsă în aceste zile filme de tot felul: lungmetraje de autor, scurtmetraje de ficţiune şi animaţie, documentare "eco", dar şi producţii regizate de actriţe şi actori. Satul Filmului e populat la maximum.



A VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Anonimul", care s-a deschis luni seara în camping, în prezenţa unui numeros public, reprezintă mărturia faptului că această manifestare cinematografică a ieşit din anonimat, lăsând să se contureze "ideea de prestigiu". Este impresia preşedintelui Festivalului Anonimul, Marcel Iureş, care a subliniat la debutul acestei ediţii că cel căruia i se datorează evenimentul de şase ani la rând îi sunt caracteristice cuvintele: discreţie, modestie, pasiune, consecvenţă, insistenţă şi generozitate; acesta se numeşte Sorin Marin - cel care a construit şi întreţine Satul Filmului în Sfântu Gheorghe.

De şase ani, la gala de deschidere precede prima proiecţie corul de femei din Sfântu Gheorghe. Au făcut-o şi acum. Lipovencele cântă foarte frumos, adaptând textele unor cântece vechi ruseşti la viaţa lor pe cât de grea pe atât de impresionantă pentru cei care vin la odihnă aici. Prima proiecţie din festival a fost un film de la Cannes - cea mai recentă creaţie a spaniolului Pedro Almodovar "Los Abrazos Rotos/Broken Embraces", cu Penelope Cruz în rolul principal. Este povestea unui bărbat care trăieşte şi iubeşte în întuneric, pentru că e orb. Cu 14 ani în urmă, el a suferit un grav accident de maşină, şi-a pierdut vederea şi pe iubita sa. Îşi reconstituie clipele fericirii, pentru a rămâne fericit, chiar şi singur.

"Green Vilage", acolo unde sunt vile clasificate la patru stele, este plin. Au venit mulţi turişti. Campingul este la fel de solicitat: căsuţe sunt rezervate, existând posibilităţi de campare a circa 600 de corturi. Publicul e stăpânul festivalului. Votul lui va hotărî cine vor fi câştigătorii. Competiţia la secţiunile Lungmetraj şi Scurtmetraj a început ieri.

 Interesantă este şi secţiunea paralelă intitulată "Actori deveniţi regizori şi producători", fiind incluse filmele "Away from Her" de Sarah Polley, "Regăsirea/ Then she found me" de Helen Hunt, "Sleuth de Kenneth Branagh", "Tube Tales" de Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor şi "The Tehuacan Project" de Andrew Lauer. Această secţiune a luat naştere anul trecut, când au fost proiectate la "Anonimul" sub rubrica "Actori în spatele Camerei/ Actors behind the Camera" filme regizate de Isabella Rossellini, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Gael Garcia Bernal, Joseph Fiennes, Ben Affleck şi Sean Penn.

PARCĂ NICI NU E CRIZĂ
Directorul festivalului, Miruna Micu-Berescu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că în acest an criza a fost sfidată, fără menajamente, de turişti: "Campingul este plin de aceiaşi oameni care sunt veniţi aici pentru filme bune, pentru atmosfera de festival, pentru Deltă, pentru mare. Este ceea ce ne dorim în fiecare an înainte de începerea festivalului. Ne-am gândit că poate criza asta de care vorbeşte toată lumea va lăsa o parte din publicul nostru de fiecare an acasă. Ne-am înşelat. Oamenii vin la festival pentru că ştiu că vin "la sigur", calitatea filmelor este garantată de numele nostru, atmosfera vine de la sine iar dacă Dumnezeu ne ajută şi anul acesta şi nu plouă, atunci e bine".

Miruna Micu-Berescu - o constanţă a festivalului (de la prima ediţie este director) - afirmă că locul acesta este special şi pentru că apropie oamenii care nici măcar nu vorbesc o limbă comună. "Au demonstrat-o aici selectoarea noastră Ludmila Cvikova, bună vorbitoare de limba engleză care a «provocat-o» pe actriţa chiliană din filmul «199 reţete de fericire», Tammy Garea Prades, la o plimbare prin Sfântu Gheorghe. Tammy nu vorbeşte decât spaniola, dar se pare că s-au înţeles perfect", spune încântată Miruna.

SE CÂNTĂ LA DUNĂRE
O împletire armonioasă aici, în Deltă, între cea de-a şaptea artă şi muzică. Celebrul pianist şi compozitor de jazz român, Lucian Ban, care trăieşte la New York, a demonstrat aici performanţa sa pe care americanii o apreciază atât de mult, la ei acasă. Marţi seara a fost programat pro-iectul "Songs for Andy Warhol's Screen Tests", care are background testele "Screen Test" ale artistului american Andy Warhol - o premieră la Festivalul "Anonimul". Seria de spectacole muzicale va continua la "Anonimul" cu Maria Magdalena Dănăilă (folk), Cvartetul Ambiance (muzică clasică), Gojira (muzică electronică). Sâmbătă, la închiderea festivalului, Berti Barbera şi Nicu Patoi vor susţine concertul de prezentare a albumului "string A song".

Şapte lungmetraje în competiţie
Cele şapte titluri propuse de selecţionerul Ludmila Cvikova pentru competiţia Lungmetraje sunt: "Wrong Rosary" de Mahmut Fazil Coskun, Turcia; "Tulpan" de Serghei Dvortsevoy, Kazahstan; "Treeless Mountain" de So-Yong Kim, Coreea de Sud; "A Week Alone" de Celina Murga, Argentina; "Stella" de Sylvie Verheyde, Franţa; "199 Tips To Be Happy", regia Andres Waissbluth, Chile. Din oferta românească, Cvikova a optat pentru  "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki. Toţi regizorii au fost invitaţi, majoritatea fiind prezenţi la Sfântu Gheorghe. Acestea concurează pentru premiul de 3.000 de dolari. Competiţia la Scurtmetraje include 42 de titluri - 24 scurtmetraje de ficţiune (nouă româneşti), respectiv 18 scurtmetraje de animaţie (patru româneşti) selecţionate de criticul de film Irina Margareta Nistor.

×
Subiecte în articol: arte