x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cărţile esenţiale

Cărţile esenţiale

de Sebastian S. Eduard    |    21 Dec 2007   •   00:00
Cărţile esenţiale

Există cărţi ce ar trebui neapărat citite. Să zicem... intr-o viaţă. Volumul coordonat de Peter Boxall iţi recomandă nu mai puţin de 1001 lecturi esenţiale.

Există cărţi ce ar trebui neapărat citite. Să zicem... intr-o viaţă. Volumul coordonat de Peter Boxall iţi recomandă nu mai puţin de 1001 lecturi esenţiale.

Astăzi vă prezentăm prima parte din această "listă" bibliografică. Şi anume romanele apărute pănă in anii 1800. In zilele următoare veţi putea citi selecţia autorului pentru "Secolul XIX", "Secolul XX" şi "Anii 2000". Lectură plăcută. Doamnelor şi domnilor: "1001 de cărţi de citit intr-o viaţă".

RECOMANDĂRI. "O mie şi una de nopţi" este prima lectură recomandată de colectivul de autori coordonat de Peter Boxall. "Poveştile care alcătuiesc colecţia cunoscută drept «O mie şi una de nopţi» sunt printre cele mai remarcabile şi celebre opere de ficţiune din istoria naţiunii", spun autorii. "Poveştile se remarcă prin faima de care se bucură in intreaga lume, dar probabil că moştenirea lor cea mai valoroasă este conceptul de naraţiune."

Bineinţeles că din colecţie nu puteau să lipsească "Gargantua şi Pantagruel" al lui François Rabelais, "Don Quijote" al lui Miguel de Cervantes, "Robinson Crusoe" (Daniel Defoe), "Călătoriile lui Gulliver" (Jonathan Swift), "Tom Jones" (Henry Fielding). Din listă nu lipsesc autori importanţi precum Jean-Jacques Rousseau, William Goldwin, Goethe, Diderot sau Smollett. In total: 63 de opere.

O figură insolită a selecţiei este Marchizul de Sade, prezent aici cu "Cele 120 de zile ale Gomorei". "De Sade a scris «Cele 120 de zile ale Gomorei» in Bastilia, şi unicul exemplar s-a pierdut cănd mulţimea de revoluţionari a luat cu asalt inchisoarea la 14 iulie 1789. Fără ştiinţa sa, manuscrisul a ajuns in măinile unei familii de aristocraţi francezi, unde a rămas pănă in 1904, pănă la apariţia unei ediţii germane al cărei text nu era fidel originalului. Varianta exactă a fost publicată in mai multe volume intre 1931-1935."

Ce este "1001"?

O carte de referinţă, inteligenţă şi indrăzneală, despre romanele şi scriitorii care au stimulat imaginaţia omenirii, au avut impact asupra publicului şi au marcat momente de cotitură in evoluţia literaturii. O selecţie eclectică realizată de o echipă internaţională de scriitori, critici, universitari şi ziarişti care propun o nouă abordare a clasicilor şi o reevaluare a ficţiunii contemporane. Cu peste 600 de fotografii - coperte, pagini de gardă, afişe, ilustraţii şi alte imagini contextuale - , "1001 de cărţi de citit intr-o viaţă" este lectura ideală pentru pasionaţii de literatură.

sebastian.eduard@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte