x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Coduri secrete

Coduri secrete

14 Ian 2011   •   00:00
Coduri secrete

Pentru cei mai mulţi dintre noi, arta codurilor se confundă cu lumea secretă a spionilor, a armatei şi a serviciilor secrete. Cu toate acestea, suntem cu toţii profund influenţaţi şi afectaţi de coduri de toate felurile – brandurile şi mărcile pe care le vedem când mergem pe stradă, eticheta pe care o urmăm în relaţiile sociale şi profesionale şi codurile digitale care oferă siguranţa vieţii noastre şi ne permit să relaţionăm, prin intermediul internetului, dincolo de graniţele fizice şi de barierele lingvistice.

Trăim într-o lume în totalitate codificată; fie că studiem date ştiinţifice sau comunicăm inconştient, prin limbajul corpului, prin vestimentaţie şi expresie facială, aplicăm o gamă largă şi adesea complexă de mesaje codificate. Codurile afectează toate categoriile sociale – muzicieni, doctori, membri ai bandelor, gene­rali de armată, atleţi şi arhitecţi, se bazează cu toţii pe limbajul codificat.

De la Iulius Caesar la Steve Jobs, perso­nalităţile istoriei au folosit coduri pentru a su­pravieţui şi a prospera. Criptarea şi de­criptarea au jucat un rol important în războaie, investigaţii criminalistice şi în dezvoltarea tehnologiei. O dată cu apariţia internetului, importanţa codurilor în viaţa noastră cotidiană a crescut într-un ritm ameţitor. Acum, mai mult ca niciodată, înţelegerea limbajelor secrete care ne înconjoară este de o importanţă vitală pentru succesul şi supravieţuirea noastră.

 

Semnale editoriale
99 de fantezii pentru o viaţă sexuală împlinită – Nemira
Ce femeie nu a visat măcar o dată să intre în mintea iubitului ei, fie numai preţ de o clipă? Fantasme nemărturisite, capricii ale libi­doului, exaltarea simţurilor: pentru tagma feminină, eternul masculin, cu ficţiunile lui familiare şi piruetele sale cochete, rămâne o fortăreaţă de necucerit. Margot Saint-Loup dezleagă această enigmă ancestrală: la fel cum cele zece ceruri din Divina Comedie ne poartă spre beatitudinea eternă, Margot oferă lacomei noastre curiozităţi secretul voluptăţii: zece paliere pentru a ne aţâţa dorinţa, atât a noastră, cât şi a partenerului.

Amurgul zeilor stepei - Humanitas fiction
Ne aflăm în anul 1958. Pe fondul unor relaţii al­bano-sovietice tot mai reci, un tânăr de origine albaneză care studiază litera­tura la Institutul Maxim Gorki din Moscova trăieşte timpuri complicate. Îndrăgostit de fascinanta Lida, naratorul încearcă să-şi salveze povestea de iubire, luptând în paralel cu dra­me­le unei istorii tulburi. Fără a-i dez­­vălui Lidei, care manifestă o ade-vă­rată aversiune faţă de ipocrizia viitorilor scriitori care urmează cursurile Institutului, că are veleităţi literare, el îşi duce până la paroxism vina de a nu fi spus adevărul. Eroul ştie că, o dată ce şi-a încălcat cuvân­tul, lucrurile sunt ireversibile şi nu pot apuca decât pe un făgaş nefast.

Clubul iubitoarelor de ciocolată – Allfa
Există un singur lucru fără de care Lucy Lombard nu poate trăi: ciocolata. Divina delica­tesă poate vindeca orice, de la o inima frântă până la o du­re­re de cap. Pasiu­nea lui Lucy este îm­părtăşită de cele trei prietene ciocoholice: pacifista Autumn, casnica Nadia şi focoasa Chantal. Împreună formează Clubul Iubitoarelor de Ciocolată, un paradis al deliciilor pe care încearcă să-l ţină departe de ochii lumii.

×
Subiecte în articol: arte