x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Constantin Isachie, un pictor al mondenităţii bucureştene” - expoziţie retrospectivă la Muzeul Municipiului Bucureşti

“Constantin Isachie, un pictor al mondenităţii bucureştene” - expoziţie retrospectivă la Muzeul Municipiului Bucureşti

de Luminita Ciobanu    |    25 Iun 2014   •   16:48
“Constantin Isachie, un pictor al mondenităţii bucureştene” - expoziţie retrospectivă la Muzeul Municipiului Bucureşti

Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte, în perioada 3 iulie – 30 septembrie 2014, în spaţiul de expoziţii al Palatului Suţu situat în Piaţa Universităţii, expoziţia retrospectivă “Constantin Isachie – un pictor al mondenităţii bucureştene”.

Despre pictorul Constantin Isachie (1888, Paşcani – 1967, Bucureşti) au scris, în perioada interbelică, importanţi critici de artă precum H. Blazian, Ionel Jianu, Petru Comarnescu sau Nicolae Argintescu Amza, iar la puţini ani după dispariţie, în 1975, i s-a organizat o amplă expoziţie retrospectivă. De atunci, însă, a intrat într-un nemeritat con de umbră. Cu toate acestea, lucrările sale au fost şi sunt apreciate de colecţionari, astfel că, un grup de istorici de artă cunoscuţi ca organizatori de expoziţii pe tematica intitulată «Restituiri», va organiza, în anul 2014, în lunile iulie-septembrie, o expoziţie de pictură şi grafică a artistului.. Acestea se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, Muzeului Naţional Peleş şi în alte muzee din ţară (Muzeul de Artă Piatra Neamţ, Muzeul Municipiului Câmpulung, Muzeul de Artă Târgovişte), în alte instituţii şi în mai multe colecţii particulare. Efortul este susţinut de Societatea colecţionarilor de artă din România prin intermediul căreia s-a obţinut participarea colecţionarilor la expoziţie, precum şi de Federaţia Română a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor UNESCO, implicată prin specialiştii săi în acţiuni culturale naţionale şi internaţionale.

Constantin Isachie a avut şase expoziţii personale în cei zece ani care urmează debutului din 1924. De la bun început devine apreciat în cercurile cele mai înalte ale capitalei, primind importante comenzi de portrete: Regina Maria (1936), foşti guvernatori ai Băncii Naţionale  - precum Mihail Manoilescu şi Constantin Anghelescu (1939), înalţi prelaţi între care Episcopul Vasile Aftenie, personalităţi din lumea artelor, asemenea dirijorului George Georgescu, întemeietor al Festivalului George Enescu ş. a.m.d.

“Pictează în stil postimpresionist peisaje din ţară şi din multe alte locuri, îndeosebi din Franţa, Anglia, Belgia, Spania şi Croaţia, adecvându-şi maniera la specificul locului, izbutind ceţuri engleze în delicate şi transparente nuanţe de gri sau arhitecturi bine decupate de lumina puternică a sudului. În naturile statice predomină buchetele florale cu o compoziţie bine individualizată, de multe ori bazată pe asimetrie, dar şi suave ansambluri de obiecte decorative prin care îşi demonstrează măiestria de a reda transparenţe, străluciri şi oglindiri. Acestora li se adaugă remarcabila suită de portrete şi nuduri pictate într-o manieră când realistă, când inspirată de şcoala franceză sau engleză, unele având o tentă de monden specifică anilor interbelici, ceea ce le conferă o inconfundabilă atmosferă de epocă”, subliniază dr. Mihaela Varga.
Vernisajul va avea loc la de 3 iulie 2014, ora 18:00.


×