x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie vizitată cu ajutorul telefonului mobil

Expoziţie vizitată cu ajutorul telefonului mobil

19 Feb 2010   •   00:00

Ministru de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe, inaugurarea primei expoziţii din Europa care poate fi vizitată pe telefonul mobil, expoziţie intitulată "De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a evoluţiei comunicării... şi mai mult".
Potrivit organizatorilor, expoziţia cuprinde 300 de obiecte din peste 12.000 de ani de istorie umană, obiecte provenite de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighişoara şi Muzeul Unirii din Alba-Iulia, precizează Mediafax. Expoziţia va fi inaugurată peste o săptămână, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva, aceasta urmând să fie mutată, pe rând, la celelalte muzee care participă la acest proiect.
Astfel, pentru prima oară în România, codul de bare 2D va fi utilizat pentru o expoziţie şi pentru toate materialele de suport, în care codul oferă o interfaţă uşoară telefonul mobil ­ internet şi permite să se asigure o punte între întreaga lume reală şi informaţiile din site-urile WAP sau WEB. De asemenea, pentru prima oară în România, vizitatorul îşi va putea folosi telefonul mobil ca să afle mai multe informaţii despre fiecare exponat, fiecare vitrină, fiecare temă: audioguide şi fişa exponatelor. Această tehnologie permite muzeografilor să rezolve una dintre cele mai mari probleme ­ cea a esteticii unei expoziţii, unde abundenţa şi lipsa de frumuseţe a textelor, mai ales când este vorba despre o expoziţie bilingvă, "strică adesea armonia vitrinelor şi a panourilor". "Oriunde s-ar afla, la Londra, la New York sau la Sydney, oricine va putea să viziteze întreaga expoziţie pe site-ul www.multimediahistory.org, care conţine toate panourile, toate ilustraţiile, pozele şi explicaţiile pentru fiecare dintre cele 300 de comori aduse din toate muzeele din Ardeal şi Banat", se mai arată în broşura care prezintă prima expoziţie din Europa vizitată cu telefonul mobil.
Teodor Baconschi a arătat, cu ocazia lansării, că introducerea unor noi tehnologii ca suport de comunicare socială trezeşte întotdeauna temerea că noutatea va ucide tradiţia sau o va exila în memorie. Potrivit acestuia, aşa s-a întâmplat cu toate revoluţiile din istoria suporturilor de scris, de la papirusuri şi pergamente până la apariţia radioului şi televiziunii, el adăugând că un nou suport rafinează şi diversifică formele de comunicare. Baconschi a amintit că s-a reuşit, cu acest prilej, să se pună în funcţiune un parteneriat cel puţin insolit între Ministerul Afacerilor Externe, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul multimedia româno-elveţian, care a avut ca rezultat o expoziţie ce va fi promovată pe internet, pe site-ul MAE şi prin misiunile diplomatice. Ministrul a spus că este un proiect-pilot care va fi urmat de altele, pentru că, în această formulă, România poate să exporte din punct de vedere cultural, în mediul virtual, aproape întregul patrimoniu al României.
"Sunt sute de obiective şi sute de elemente de patrimoniu naţional, uneori clasate UNESCO, foarte puţin cunoscute în afară. Cred că a le proiecta în afară, în mediul virtual, este un bun mijloc pentru a atrage, în viitor, o dată cu îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a României, o mulţime de turişti reali care să descopere aceste valori uitate, neglijate sau, pur şi simplu, ignorate", a spus Baconschi.

×
Subiecte în articol: arte