Dar să urmăm istoria, pe firul ei. Constantin Brâncoveanu, cel care se află, alături cu toţi fiii săi, în galeria sfinţilor români, a ctitorit la Brâncoveni biserica mare de zid, cu hramul Sfântului Nicolae. Şi tot lui i se datorează ridicarea, pe locul vechii bisericuŢe de lemn a Jupâniţei Celea, a unei biserici-bolniţă, unde se ţineau slujbele "Sfântului Maslu" pentru cei care se betegiseră în războaiele de apărare a ţării. Încheiate în primii ani ai secolului al XVIII-lea, cele două biserici ale voievodului martir sunt construite în stilul brâncovenesc. Pridvorul are coloane de piatră, sculptate, iar uşile din lemn de stejar sunt bogat ornamentate.
Pictura care se păstrează este mult mai nouă, abia din secolul al XIX-lea, însă este de o frumuseţe care aminteşte de un zugrav celebru, Pârvu Mutu.
Închisă la sfârşitul anilor '50 şi transformată în azil de bătrâni, mănăstirea revine surprinzător la viaţă în anii '80, fiind refăcută de Elena Bărbulescu, una dintre surorile preşedintelui de atunci, Nicolae Ceauşescu, aceasta ajutând în epocă şi la refacerea unei alte mănăstiri din zonă, Mănăstirea Clocociov.
Dacă ajungeţi la Mănstirea Brâncoveni, atunci plecaţi-vă urechea şi la o frumoasă legendă a locului. Se spune că heleşteul din spatele aşezământului monahal izvorăşte din lacrimile Craiului Dunării, care...........................................
Citește articolul integral AICI.
Vezi și
Ce mâncau „Ceaușeștii”? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe
Busuiocul - leacul magic! Află ce boli vindecă
Tărâțele de grâu - eficiente în terapia bolilor digestive și în cura de slăbire
Vrei să slăbești, dar îți este mereu foame? Iată 5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!
„Planta magilor” vindecă dependența de alcool, tutun sau droguri!
Prunele - fructele-medicament ale sezonului. Află în ce afecțiuni sunt benefice și 6 rețete terapeutice