x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale MCC/Lege cinematografie - "Lipsă de transparenţă"

MCC/Lege cinematografie - "Lipsă de transparenţă"

de Ramona Draghici    |    08 Aug 2007   •   00:00
MCC/Lege cinematografie  -  "Lipsă de transparenţă"
Sursa foto: Christian Silva/

Cineaştii işi exprimă protestul faţă de unele prevederi din noul proiect de modificare a Ordonanţei privind cinematografia. Intr-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Culturii, producători şi exploatanţi de cinematografe impută "lipsa de transparenţă" a MCC in elaborarea actului.


Cineaştii işi exprimă protestul faţă de unele prevederi din noul proiect de modificare a Ordonanţei privind cinematografia. Intr-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Culturii, producători şi exploatanţi de cinematografe impută "lipsa de transparenţă" a MCC in elaborarea actului.


"Protestăm faţă de căteva prevederi care, dacă sunt aprobate, vor aduce grave prejudicii cinematografiei", se arată in scrisoarea semnată de regizorul Ioan Cărmăzan, vicepreşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din Romănia, Adrian Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei Romăne de Film şi Teatru, şi Ion Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exploatanţilor din Romănia. Aceştia contestă trecerea numirii comisiilor de selecţie şi de contestaţie la concursul de proiecte cinematografice din responsabilitatea ministrului Culturii şi Cultelor in cea a directorului general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC): "Pe lăngă atribuţiile date prin lege, de organizare a concursului, secretizare a dosarelor şi finanţare a proiectelor, CNC va primi şi atribuţia de a numi comisiile, ceea ce este de natură să genereze confuzie şi conflicte de interese. Cineaştii consideră că transformarea RADEF Romăniafilm in societate comercială şi privatizarea de către AVAS a sălilor de cinema "riscă să transforme privatizarea cinematografelor intr-o mare afacere imobiliară, in detrimentul difuzării filmelor romăneşti realizate cu finanţare din Fondul cinematografic".


CERINŢE.
"Ştim că, profitănd de felul in care domnul ministru Adrian Iorgulescu a deschis cutia Pandorei, Societatea Romănă de Televiziune (SRTV) a solicitat diminuarea substanţială a contribuţiei acesteia la Fondul cinematografic, contribuţie prevăzută de lege. Aprobarea acestei solicitări va genera tendinţa ca şi ceilalţi contribuabili la constituirea Fondului cinematografic să solicite, pe bună dreptate, să nu mai contribuie nici ei", precizează semnatarii scrisorii deschise. Ei ii cer ministrului Adrian Iorgulescu şi premierului Tăriceanu să respingă solicitarea SRTV, să nu transforme RADEF in societate comercială, să nu treacă atributul numirii comisiilor de selecţie a proiectelor cinematografice de la ministrul Culturii la CNC şi "să treacă la aplicarea, in totalitate, a Legii cinematografiei, respectiv la acordarea facilităţilor fiscale pentru cei care investesc in cinematografie".

CONFUZIE
"Se induce o stare de confuzie inutilă. Aspectul «SRTV» nu are nici o legătură cu Legea cinematografiei. E vorba de o structură economică care trebuie privatizată potrivit programului de guvernare"
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii
DEZBATERI
"Dacă aceşti protestatari se preocupă de finanţarea cinematografiei, au in mine un partener. Nu este vorba despre lipsă de transparenţă. Cănd s-a discutat Ordonanţa 39 privind cinematografia s-au făcut numeroase dezbateri publice"
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii

×
Subiecte în articol: arte