x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Severeanu plânge

Muzeul Severeanu plânge

de Loreta Popa    |    17 Feb 2010   •   00:00

Anul acesta a venit iarna. Pe neaşteptate, luând şi autorităţi, şi oameni, şi drumuri, şi clădiri prin surprindere.

Dacă autorităţile nu au ieşit din starea de indiferenţă totală, oamenii şi drumurile au mai făcut oarecum faţă intemperiilor, clădirile abia reuşesc să se menţină pe linia de plutire. Cam acesta ar fi cazul clădirii Muzeului Severeanu, Str. Henri Coandă 21, Sector 1, ce aparţine de Muzeul Municipiului Bucureşti, şi care deşi a fost reabilitat de curând, arată aproximativ la fel ca străzile şi şoselele aceluiaşi municipiu.

Proaspăt reconsolidat şi restaurat de Bog'art, prin acoperişul muzeului curge apa mai ceva ca pe Dâmboviţa. Lucrătorii muzeului se descurcă şi ei cum pot. Folosindu-se de găleţi, pungi, saci, ligheane aduse de acasă. Lucrarea ce ar fi trebuit să asigure un adăpost unei colecţii impresionante nu a făcut decât să asigure apei o cale mai uşoară către interiorul clădirii. Să fie aceasta cronica unei morţi anunţate sau aşa aflăm unde duc indolenţa şi somnul prea mult legănatu'. Lucrarea a fost realizată de Proiect Bucureşti, sub coordonarea arhitect Raluca Nicoară, documentele sunt publice, având în vedere că licitaţia pentru consolidare a fost deschisă.

Muzeul Severeanu a fost înfiinţat în 1956, subordonându-se Muzeului Municipal Bucureşti, având ca profil arheologia daco-romană, arheologia preistorică, numismatică. Colecţia a fost donată Muzeului de Istorie a Municipiului Bucureşti ca urmare a dorinţei exprimate de cunoscutul medic radiolog şi pasionat colecţionar numismat dr George Severeanu înainte de dispariţia sa prematură, la 20 septembrie 1939.

Prima donaţie a fost făcută de Maria Severeanu în 1939. Donaţia a fost întregită în 1949 şi a fost deschisă publicului în 1956. Este una dintre cele mai valoroase colecţii, cuprinzând peste 11.000 de piese. Expoziţia de numismatică reflectă istoria circulaţiei monetare pe pământul românesc din vechime până în zilele noastre. Colecţia Severeanu cuprinde valoroase antichităţi greco-romane şi obiecte medievale româneşti. Dincolo de orice cuvinte, sunt doar vorbe în vânt. Restul sunt doar imagini, film şi sunete.

Proiectul pentru reconsolidare şi restaurare:
Proiect Bucureşti (http://www.pb.ro/ro/proiecte/reabilitari)
Realizator:Bog'Art DEFINING EXCELLENCE

 - Vedeţi aici proiectul Bog'Art

11.02.2010



12.02.2010


×
Subiecte în articol: arte