x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea Muzeelor, cu expoziţii şi programe speciale

Noaptea Muzeelor, cu expoziţii şi programe speciale

de Luminita Ciobanu    |    17 Mai 2012   •   14:20
Noaptea Muzeelor, cu expoziţii şi programe speciale

Noaptea Europeana a Muzeelor, manifestare culturala initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, se afla la cea de-a opta editie, fiind organizata de peste 3.000 de muzee din toata Europa. Acestea isi deschid portile simultan oferind intrare libera tuturor vizitatorilor.

In Capitala, la 19 mai, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti' isi deschide portile cu "Dimineata Muzeului' - ce face parte din programul european Noaptea Muzeelor. Din motive de securitate a patrimoniului, Muzeul Satului nu poate fi vizitat noaptea, insa propune vizitatorilor, ca in fiecare an, o plimbare cultural-matinala, cu un program antrenant : targ cu mesteri populari, muzica populara romaneasca, muzica traditionala a etniilor, expozitii, jazz, spectacol de dans irlandez in dialog cu calusarii din Romania, ateliere demonstrative de olarit si tesut cu participare gratuita, bucate alese si multa, multa voie buna si surprize! Sambata, 19 mai, intre orele 9.00 si 14.00 accesul in muzeu va fi gratuit!

Muzeul Municipiului Bucuresti ne propune "O noapte a istoriei bucurestene'. Intre orele 14:00 si 2:00 poate fi vizitat Palatul Sutu, veritabil monument de istorie si arta care, din 1959, gazduieste Muzeul Municipiului Bucuresti. In acelasi interval orar poate fi vizitat Palatul Voievodal Curtea Veche – unde de afla ruinele primei cetati voievodale a domnilor Tarii Romanesti.

La Sibiu, Noaptea Muzeelor se desfasoara intre orele 18:00 si 1:00. Muzeul in aer liber din Dumnbrava propune intalniri cu mesteri pupulari, teatru de umbre-la Etno-Tehno-Parc- si muzica - la scena de pe lac. Pe de alta parte, la Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder' poate fi vizitata intre orele 20:00 si 1:00 expozitia "Din cultura si arta popoarelor lumii'. Intre orele 21:00 si 23:00 vor avea loc aici prezentari vizuale ale colectiilor si expozitiei "Doua saptamani in Japonia eterna' - fotografii de Louis Guermond.

Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA poate fi vizitat intre orele 20:00 si 1:00. Expozitia Fecioarele inlacrimate ale Transilvaniei transforma Casa Artelor intr-un altar pentru toti cei ce isi doresc sa priveasca Chipul Maicii Domnului, lacrima a crestinatatii. Expozitia cuprinde o colectie de 38 de icoane din patrimoniul Muzeului ASTRA, Muzeului National al Unirii- Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului, Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, Manastirii Nicula, Protopopiatului Romano-Catolic- Targu-Mures, Parohiei Romano-Catolice Sighisoara - Filia Malancrav. Copiii sunt invitati la ora 20:30 sa afle care este rostul "Sarii in bucate', printr-o poveste interpretata de actorii Teatrului GONG. Pe de alta parte, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus' isi asteapta vizitatorii intre orele 20:00 si 1:00 cu expozitia "Cahle transilvanene'.

Muzeul Judetean Botosani poate fi vizitat gratuit intre orele 19:00 si 24:00, cand isi asteapta vizitatorii cu "Expozitia de Istorie', "Campaniile electorale- aceeasi Marie cu alta palarie', "O lume ce apune...', "Ochii din spatele ferestrelor', respectiv "Decoratii si brevete romanesti'. Exponatul noptii va fi de aceasta data la Muzeul Judetean Botosani o masca lucrata de regretatul mester Gheorghe Tugui din satul Chiscovata, comuna Vorona, judetul Botosani, in anul 1975. Mesterul popular, un fin observator al fizionomiilor umane in diferite momente de viata, a creat mii de masti, fiind cunoscut si foarte apreciat peste hotare.

×