Conform statisticilor, România este printre ultimele ţări din Uniunea Europeană în privinţa producţiei de carte. Pornind de la contextul socio-economic actual şi de la nevoile de dezvoltare pe termen lung, în scopul reducerii disparităţilor dintre România şi restul ţărilor din UE, Asociaţia Uniunea Editorilor din România (UER) a lansat miercuri, 26 ianuarie, proiectul strategic “PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă”.
Derulat pe o durată de 36 de luni, PRO-EDIT are o valoare totală eligibilă de 12.597.640 de lei, din 98% reprezintă valoarea finanţării nerambursabile acordată din Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 “Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor”.
Obiectivul general al proiectului este creşterea adaptabilităţii şi competitivităţii angajaţilor din sectorul editorial şi din domenii de activitate adiacente, prin participarea la cursuri de formare profesională, facilitându-se astfel acumularea de cunoştinţe, dezvoltarea unor abilităţi şi aptitudini care să favorizeze îmbunătăţirea performanţelor individuale, precum şi promovarea formelor flexibile de organizare a muncii.
Implementat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România şi L'Universite Paris 13/Lab SIC, proiectul va oferi pentru cel puţin 1.000 de angajaţi din sectorul editorial şi domeniile adiacente cursuri de formare profesională specifică pe teme ca: marketingul în industria cărţii, publicitatea în domeniul editorial, verigile de distribuţie a cărţii, marketingul de librării, semiologie şi publishing, managementul editorial, gestiunea şi softurile adecvate, drepturile de autor etc.
Totodată, 40 de specialişti din sectorul editorial vor participa la programe de formare profesională în ţări ale Uniunii Europene. Vor fi realizate o serie de materiale tipărite (6.000 de manuale pentru fiecare profesie inclusă în sectorul editorial, 4.000 de ghiduri de bună practică europeană în domeniul editorial), dar şi cercetări în vederea îmbunătăţirii adaptabilităţii angajaţilor.