x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Radu Anton Roman se lanseaza la Paris

Radu Anton Roman se lanseaza la Paris

02 Oct 2004   •   00:00

Din octombrie, Radu Anton Roman isi va vinde cartea "Bucate, vinuri, obiceiuri romanesti" si in Franta, sub numele de "Savouraux Roumanie".

MIHAELA SUCIU

Pe 7 octombrie, Radu Anton Roman isi lanseaza la Paris cartea "Savouraux Roumanie", editia in limba franceza a tomului "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti".

TURNEU. Timp de doua saptamani, vedeta de la Pro TV se va afla intr-un turneu de promovare prin Paris, Montpellier, Lyon. Editura Noir sur Blanche, sub patronajul careia va aparea "Savouraux Roumanie", a pre-gatit o lansare cu mare pom-pa. Personalitatile si jurnalistii invitati la eveniment vor fi tratati cu bucate romanesti. "Vor fi niste imitatii de sarmale si nu mici, pentru ca la Paris mirosul de mici inca nu este cuceritor", spune ve-deta de la Pro TV.

TRADUCERE. Editia in limba franceza a ajuns pe masa Editurii Noir sur Blanche la cererea acesteia. Pentru a putea fi tradusa cat mai aproape de varianta initiala, Radu Anton Roman a rescris volumul romanesc in limba franceza. "Informatiile erau adresate memoriei romanilor. Trebuia sa le dau o carte pentru francezi, asa ca am eliminat, spre exemplu, texte de genul: va amintiti de cantina… sau despre fecioreasca fetelor, un obicei din Ardealul de Sud pe care francezii nu au cum sa-l stie sau sa-l simta", spune autorul.

SUCCES. Oferta Editurii Noir sur Blanche a venit ca urmare a succesului inregistrat cu emisiunea "Bucataria lui Radu", dar si pentru ca Radu Anton Roman este un client vechi. Colaborarea cu Noir sur Blanche a inceput cu "Des poisson sur sable" (in trad. "Pesti pe nisip" - autorul a optat in romana pentru titlul "Zile de pescuit").

OPERA SI PREMII

CARTI: "Ohaba, tara asta" - versuri; "Tarile de sus ale merilor" - publicistica; "Calatorie spre nord" - publicistica; "Vara nimanui" - roman; "Elegii" - versuri; "Zile de pescuit" - roman; "Haz... cu peste" - povestiri; "Precum fumul" - roman; "Bucate, vinuri, obiceiuri romanesti" - antropologie; "Bucarest" - album fotografic.

PREMII: Premiul Luceafarul pentru proza - 1985; Nominalizare la Premiul Latinitatii - 1997; Membru in Uniunea Scriitorilor - 1980; Membru al UNITER - 1990

×
Subiecte în articol: arte roman anton roman