x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Radu Mărculescu, memorii din lagăr

Radu Mărculescu, memorii din lagăr

de Sebastian S. Eduard    |    19 Mai 2009   •   00:00
Radu Mărculescu, memorii din lagăr

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a găzduit zilele trecute lansarea ediţiei germane a cărţii de memorii a unuia dintre ultimii supravieţuitori români ai lagărelor sovietice, din cel de-al doilea război mondial, profesorul de literatură Radu Mărculescu, informează ICR Berlin.



Lucrarea sa, "Pătimiri şi iluminări  din captivitatea sovietică", a atras  atenţia unor cercuri specializate de istorici germani prin valoarea sa documentară, dar şi literară de excepţie, ceea ce a determinat iniţiativa traducerii ei în limba germană, susţinută moral şi financiar de un grup de per­soane private şi instituţii.

Lucrarea reprezintă mărturia cutremurătoare a suferinţelor unui om care şi-a plătit de două ori "vina" de a se fi aflat pe frontul de la Cotul Donului în anul 1942 şi care relatează cu un excepţional talent literar despre experienţele-limită pe care zecile de mii de prizonieri români (dar şi germani) le-au trăit între anii 1942 şi 1951 în lagărele sovietice şi despre demnitatea cu care aceştia şi-au purtat crucea.

Prin această manifestare, ICR Berlin a oferit publicului german ocazia de a cunoaşte una dintre  cele mai impresionante figuri ale intelectualităţii române, prin­tre ultimii supravieţuitori ai prizonieratului sovietic din timpul celui de-al doilea război mondial. Radu Mărculescu, care are în prezent 94 de ani şi locuieşte la Bucureşti, a fost prezent la ma­nifestare în mod indirect, prin intermediul unui interviu video special înregistrat pentru acest eveniment.

Seara s-a încheiat cu vernisarea expoziţiei de gravură Kurth Sieth, artist german care a fost, de asemenea, prizonier în
Uniunea Sovietică.

×
Subiecte în articol: arte