x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Recital Stradivarius lângă ruine

Recital Stradivarius lângă ruine

de Oana-Maria Baltoc    |    20 Iun 2009   •   00:00
Recital Stradivarius lângă ruine
Sursa foto: Christian Silva/Editura Intact

Ministrului Culturii i s-a deschis apetitul pentru plimbări după ce a păşit alături de Elena Udrea pe malul mării, la Sulina. Joi seară, în cadrul campaniei "Omul dărâmă locul", Theodor Paleologu a mărşăluit între Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, până la casa în ruină de pe Visarion nr. 8, în faţa căreia violonistul Alexandru Tomescu a susţinut un recital de excepţie.



Până la ora 21:00, când marşul a plecat din faţa Teatrului Naţional în frunte cu ministrul Culturii, nu se strânseseră mai mult de 40 de persoane. TNB fiind un loc unde tot românul îşi dă întâlnire, grupul a fost destul de greu de reperat în lipsa camerelor de luat vederi şi a domnului ministru, după cum a mărturisit o tânără protestatară.

Nu tu o pancartă, un portavoce sau un afiş mai măricel care să semnaleze că acolo are loc un eveniment caracteristic, de regulă, societăţii civile, "Omul dărâmă locul" fiind o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit.

În drumul spre ruinele casei din Strada Visarion, Paleologu a împărţit trecătorilor pliante cu informaţii despre concert, însă puţini au fost cei care s-au lăsat convinşi, un tânăr însetat de cultură întrebând dacă nu cumva se dă ceva gratis de băut.

CARNEGIE HALL ÎN AER LIBER
La locul concertului, unde "scena" fusese amenajată pe trotuarul din faţa casei, exact sub panoul pe care scria cu litere de-o şchioapă "Pericol de prăbuşire", grupul s-a întâlnit cu alte o sută de persoane. Decorul, asigurat de ruinele casei de patrimoniu - clădire lăsată în paragină de proprietar -, era garnisit cu o "mică Veneţie", după cum a descris ministrul balta din faţa trotuarului.

Imaginea deplorabilă s-a transformat într-o adevărată sală de concerte o dată cu primele acorduri ale viorii Stradivarius-Elder Voicu mânuită cu har de Tomescu. Modest şi cu un discurs plin de umor, violonistul a câştigat simpatia publicului, observând acustica bună a locului şi mărturisind că este mai emoţionat decât la Carnegie Hall din New York.

Violonistul a cântat timp de o oră şi jumătate, spre încântarea celor 250 de persoane care s-au adunat pe măsură ce muzica răzbătea dincolo de zgomotele oraşului. Magia momentului l-a prins atât de tare pe artist, încât, la un moment dat, acesta şi-a scuturat ochelarii care îl incomodau, lăsându-i să cadă pe trotuar fără a se opri din cântat.


Speranţă, o lumânare aprinsă
"Sper ca lumea să mai iasă în stradă, pentru a apăra patrimoniul de data aceasta", a spus ministrul Paleologu, precizând că este important ca senatorii şi deputaţii să se alăture opiniei publice. Ministrul a aprins o lumânare în faţa casei din Strada Visarion, aplecându-se peste aceeaşi baltă care l-a obligat să ţopăie pentru a ajunge la Tomescu să-i ofere un buchet de flori. Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

×
Subiecte în articol: arte