x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Regele moare" al lui Eugen Ionesco, pe Broadway

"Regele moare" al lui Eugen Ionesco, pe Broadway

de Oana-Maria Baltoc    |    08 Apr 2009   •   00:00
"Regele moare" al lui Eugen Ionesco, pe Broadway
Sursa foto: Evan Agostini/AGOEV

Doi actori de Oscar, Geoffrey Rush şi Susan Sarandon, fac furori pe Broadway, la Ethel Barrymore Theatre, în piesa celebrului Eugen Ionesco, "Regele moare" ("Exit the King").



Geoffrey Rush, aflat la primul său rol pe Broadway, este complimentat de cea mai mare parte a criticilor americani pentru energia, substanţa şi expresivitatea pe care i-o conferă personajului său, regele Berenger.

Rush întruchipează un monarh decrepit, îngrozit de ideea morţii, care află că mai are de trăit numai 90 de minute, timp în care încearcă să găsească pe cineva care să moară în locul său. Piesa a avut premiera la sfârşitul lui martie şi se va juca pe Broadway până la 14 iunie.

Dacă Geoffrey Rush şi-a făcut debutul pe Broadway cu această piesă, Susan Sarandon a revenit pe scenă, după o absenţă de 37 de ani, în rolul reginei Margareta.

ÎN PRESA DE SPECIALITATE
Secţiunile culturale ale unor publicaţii de prestigiu de peste Ocean, precum The New York Observer, New York Post, New York Times sau The Guardian, vorbesc despre performanţa lui Rush ca fiind de-a dreptul "năucitoare" prin felul în care îşi construieşte personajul, criticii insistând pe aptitudinile de clovn, mim şi caracter dramatic pe care artistul în vârstă de 57 de ani le îmbină în mod strălucit.

Criticile primite până acum de Susan Sarandon, dar mai ales de Geoffrey Rush îi îndreptăţeşte pe unii jurnalişti să-i treacă pe cei doi actori pe lista favoriţilor la Tony Awards, trofee care se vor acorda anul acesta la 7 iunie. Piesa "Exit the King" este regizată de Neil Armfield, la traducerea acesteia, după textele originale ale lui Eugen Ionesco, implicându-se şi Geoffrey Rush.

×
Subiecte în articol: arte