x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rolul mamei, în trei limbi cu actriţe din trei ţări

Rolul mamei, în trei limbi cu actriţe din trei ţări

de Maria Sârbu    |    22 Apr 2009   •   00:00

Teatrul Naţional din Bucureşti găzduieşte la 30 aprilie, în Sala Atelier, unica reprezentaţie cu spectacolul "Cântecul fratelui mort", o producţie a Companiei Alekton din Grecia, în regia şi adaptarea lui Sotiris Hatzakis, distribuţia fiind internaţională.



Au fost selectaţi să joace actori din mai multe ţări ale zonei balcanice: Grecia, Serbia, Albania, România şi Bulgaria. Maia Morgenstern (România), Margarita Xhepa (Albania) şi Maria Katsiadaki (Grecia) interpretează în limba ţării din care provin rolul mamei. Distribuţia îi include, de asemenea, pe Nikos Arvanitis şi Kiti Selmani Djecevic, dar şi un grup de zece persoane reprezentând corul, numit "comunitatea populară".

Spectacolul "Cântecul fratelui mort" a fost jucat mai întâi la Teatrul Kappa din Atena în perioada 26 martie-5 aprilie, după care trupa şi-a început turneul în Albania, Serbia, Bulgaria, urmând ca la 30 aprilie, de la ora 19:00, să prezinte această montare publicului bucureştean, la Sala Atelier a Teatrului Naţional. În opinia producătorului, spectacolul adună elemente comune ale culturii populare din Balcani în jurul "Cântecului fratelui mort", considerat cel mai vechi epos grec.

Prin această creaţie, Sotiris Hatzakis caută esenţa tragică a culturii populare. El a făcut o adaptare în care a folosit variantele acestui epos, versiuni din Atena, Creta, Thraki, Rodos, Paros, Grecia Continentală, Macedonia, Elia, Olimp şi Varna, dar şi din Serbia, Albania, Bulgaria sau România. Creatorul a inclus povestiri, bocete, ritualuri, dansuri din Grecia, Albania, Bulgaria şi România, dar şi versete din "Biblie" (Apocalipsa după Ioan), poeme de Lorca, fragmente din "Hecuba" lui Euripide etc. în plus, sunt pasaje din versiunile balcanice ale "Cântecului fratelui mort", blesteme, rugăciuni, care sunt rostite pe scenă în limbile celor cinci ţări participante la proiect.

Maia Morgenstern interpretează rolul mamei din România, dar şi rolul intermediarului, al călăuzei în Lumea de Jos, recitând şi pasaje din "Ecleziastul", "Apocalipsă" etc.

×
Subiecte în articol: arte