Expoziţia de fotografie « România, oameni şi locuri » a artiştilor români Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu a fost vernisată ieri la Berlaymont , sediul central al Comisiei Europene, la Bruxelles. Organizată de Asociaţia EquiLife, Marea Hoinăreală în parteneriat cu Comisia Europeană, sub patronajul Comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, expoziţia va fi deschisă pană pe 13 februarie 2014.
În cele 40 de imagini care compun expoziţia, renumiţii artişti fotografi aduc aproape de public expresivitatea debordantă a oamenilor simpli, autenticitatea vieţii rurale şi poveşti fascinante ale locuitorilor unor ţinuturi din România.
“Pentru mine, acasă este oriunde în România’’ declara Sorin Onisor. “Această expoziţie este despre casa mea şi a multor oameni care privesc imaginile mele, dar, mai cu seamă, despre casa a numeroşi români din diaspora care mă urmăresc” . Desemnat în 2010 ‘Fotograful anului’ de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), Sorin Onişor are la activ peste douăzeci de expoziţii personale de fotografie şi mai mult de 40 de expoziţii colective. Primind numeroase distincţii la diverse concursuri de fotografie, Sorin este supranumit şi ‘fotograful satului românesc’. Tot el este iniţiatorul mişcării “Marea Hoinăreală”.
“Lucrările pe care le-am inclus aici surprind fragmente din viaţa mea şi a altor oameni pe care i-am simţit parte din mine. Experienţele pe care le-am împărtăşit împreună cu ei sunt de nepreţuit iar aceste trăiri le-am putut transmite doar prin fotografie” a declarat Bogdan Comănescu la deschiderea expoziţiei. Originar din Caransebeş, Bogdan Comănescu a început studiul artei fotografice fiind stabilit în Germania, dar s-a întors in România pentru a-si urma chemarea sufletului către ţara natală. Având un portofoliu impresionant de lucrări valoroase, Bogdan a expus atât în ţara, cât şi în străinătate.
“Această expoziţie este o invitaţie către redescoperirea unei Românii străvechi, rurale, aşa cum încă se mai păstrează în unele locuri, dar şi o invitaţie spre a descoperi o parte din rădăcinile Europei - bagajul genetic al continentului, încă păstrat in ritualurile pământului, în agricultura, în viaţa la sat. Este totodată o călătorie spre noi înşine, o reflecţie asupra identităţii noastre, ca români şi ca europeni’’ a declarat Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Coloş, la vernisarea expoziţiei.
“Parteneriatul dintre Asociaţia EquiLife şi Comisia Europeană ne onorează şi suntem deosebit de încântaţi că, împreună, avem ocazia de a aduce în centrul peisajului european fotografia rurală românească, în măreţia sa, aşa cum a fost imortalizată de maeştrii fotografi Sorin Onişor şi Bogdan Comănescu.” – Gabriela Grigori, Vice-Preşedinte Asociaţia EquiLife.
De la înfiinţarea sa în octombrie 2013, Asociaţia EquiLife a susţinut artişti fotografi prin oferirea de sprijin în organizarea şi promovarea a două expoziţii de fotografie la Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, respectiv Clubul Țăranului în Bucureşti, unde au expus peste 90 de fotografi profesionişti, semi-profesionişti şi amatori.
Asociaţia EquiLife este o organizaţie non-profit care desfăşoară, printre activităţile sale, acţiuni de promovare a diversităţii culturale şi artistice, a tradiţiilor naţionale, precum şi a iniţiativelor de succes ale românilor. Misiunea asociaţiei constă în creşterea nivelului calităţii vieţii oamenilor, prin informare, educare şi încurajare a dezvoltării individului, a familiei şi a societăţii către un stil de viaţă echilibrat.
Împreuna, cei doi fotografi organizează workshopuri, expoziţii şi proiecte speciale de fotografie rurală, sub brandul Marea Hoinăreală.
Cei care doresc să susţină efortul artiştilor de a reprezenta România la Comisia Europeană, sunt invitaţi să facă o donaţie în contul Asociaţiei EquiLife: IBAN RO24 RNCB 0290 1380 9367 0001, RON, deschis la BCR, sucursala Lujerului, specificând “donaţie expoziţie”. Costurile totale au fost de 3320 Euro; mai multe detalii despre eveniment si donatie la gabriela@equilife.ro.