Corespondenta din Luxemburg
Carnavalul de la Rio pare a se fi mutat pe strazile orasului Luxemburg, unde sambata a avut loc deschiderea oficiala a proiectului Capitala Culturala Europeana 2007. Oficialitati din Romania au participat la eveniment cu numai trei saptamani inainte de demararea aceluiasi proiect la Sibiu.
Sarbatoarea a inceput in regiunea garii, o cladire impresionanta in stil vechi, unde violoncelistul Andre Mergenthaler a interpretat, alaturi de un alt muzician, Cantecul sirenelor - un concert intre vis si realitate sustinut de o aparatura stranie, neconventionala, pe un fundal sonor asemanator sirenelor care anunta, pe vremuri de razboi, un atac aerian. A urmat parada la care au participat, alaturi de cele cinci fanfare, cateva zeci de mii de persoane. Practic, toata populatia orasului Luxemburg, o capitala europeana cu 70.000 de locuitori, se afla pe strazile orasului. Punctul forte al festivitatii de deschidere l-a constituit jocul de artificii realizat de catre deja celebrul Grup F, cel care se va ocupa de acest lucru si la Sibiu.
Seara a continuat cu alte programe artistice si culturale, desfasurate in paralel in diferite zone ale orasului: spectacole de circ, concerte rock sau house, lansarea de expozitii plastice, teatru sau concerte de muzica clasica.
Ceremonia de inaugurare a avut loc in prezenta altetelor lor Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Teresa, a primarilor celor doua orase, Klaus Johannis si Paul Helminger, si a premierului luxemburghez Jean-Claude Junker.
DELEGATIE. La toate aceste evenimente s-a aflat si o delegatie din Romania - oficialitati de la Bucuresti si Sibiu. "Imi face placere sa fiu aici, la Luxemburg, cu ocazia inaugurarii capitalei culturale a partenerilor nostri. In ciuda distantei de 1.273 de kilometri care despart Luxemburgul de Sibiu, avem mult mai multe lucruri care ne aproprie, incepand de la radacinile istorice comune din secolul al XII-lea pana la cooperara culturala stransa din ultimii ani, care a dus la acest parteneriat in cel mai mare proiect cultural si de imagine al Sibiului si al Romaniei", a declarat Klaus Johannis, primarul Sibiului. "Datoram alegerea Sibiului drept capitala culturala europeana invitatiei adresate de Luxemburg, precum si zestrei culturale, cu dimensiuni profund europene si universale, a orasului transilvanean. Suntem increzatori ca, in acest context favorabil si onorant, Sibiul si Romania se vor infatisa in lumina pe care o merita - un spatiu viu, integrat civilizatiei si culturii europene prin nenumarate legaturi istorice si de vietuire" a spus si Sergiu Nistor, Comisar Guvernamental pentru Sibiu.
PROIECTE. In anul 2007, Sibiul si Luxemburgul vor derula impreuna 26 de poiecte culturale care acopera zone precum muzica, arte vizuale, teatru, literatura, multimedia etc. In iulie 2007, de exemplu, Silviu Purcarete va monta, alaturi de actori si oameni de teatru francezi, romani si luxemburghezi spectacolul "Metamorfoze", dupa Ovidiu. Un grup de 14 tineri luxemburghezi si romani, cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, se va intalni in vara lui 2007 pentru a aprofunda tehnicile de circ si disciplinele complementare in cadrul proiectului WAZIRO, iar un alt grup de tineri de la doua licee din Romania si Luxemburg va face un film despre viitorul lor comun intr-o Europa marcata de migratii.
DOUA REVELIOANE PENTRU SIBIENI
| ||
|
Citește pe Antena3.ro