x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ţări sărace, ziare multe

Ţări sărace, ziare multe

de Adrian Vaduva    |    25 Iul 2007   •   00:00
Ţări sărace, ziare multe
Sursa foto: FREDERIC J. BROWN/

Un studiu realizat de curănd de Asociaţia Mondială a Ziarelor (Word Association of Newspapers - WAN) a demonstrat că tirajul ziarelor este influenţat inclusiv de nivelul de dezvoltare a unei ţări. Astfel, cu căt locuitorii o duc mai bine, cu atăt tirajul merge in jos sau, in cel mai bun caz, este constant. In ţările in curs de dezvoltare insă, situaţia este exact pe dos

Media - tirajul ziarelor, influenţat de nivelul de trai

Un studiu realizat de curănd de Asociaţia Mondială a Ziarelor (Word Association of Newspapers - WAN) a demonstrat că tirajul ziarelor este influenţat inclusiv de nivelul de dezvoltare a unei ţări. Astfel, cu căt locuitorii o duc mai bine, cu atăt tirajul merge in jos sau, in cel mai bun caz, este constant. In ţările in curs de dezvoltare insă, situaţia este exact pe dos

La nivel mondial, tirajul ziarelor a crescut cu 2,3% faţă de anul precedent şi cu aproape 10% decăt in urmă cu cinci ani. Aceste cifre nu fac altceva decăt să demonstreze o dată in plus pesimiştilor că la nivel global industria cotidienelor este departe de a se afla pe patul de moarte. Ba, mai mult, luănd in calcul şi ziarele gratuite, observăm o creştere a presei tipărite de peste 4,5% faţă de 2006 şi de aproape 15% decăt in urmă cu cinci ani.

Şi totuşi, dacă privim lucrurile dintr-un alt unghi, observăm că in ţări puternic industrializate, precum SUA, Marea Britanie sau Japonia, tirajul ziarelor merge in jos, oamenii preferănd să afle noutăţile online şi pentru că timpul este mult prea preţios pentru a-l irosi cu răsfoirea unui ziar. Pe de altă parte, accesul la mai multe surse garantează formarea unei păreri mult mai obiective decăt dacă o ştire ar fi aflată dintr-o singură parte. Aşadar, n-a mirat pe nimeni faptul că in America s-a inregistrat o scădere a printului de aproximativ 1,9% in 2006 şi de 5,18% in ultimii cinci ani. Un pic mai bine totuşi decăt in Regatul Unit, unde procentele sunt mai mari, de respectiv 2,66% şi 12,5%. Niponii au cele mai mici cifre din acest punct de vedere, cu o scădere de 0,83% in ultimul an şi de 2,42% in ultimii cinci ani. De partea cealaltă, ţara cu cea mai spectaculoasă creştere a tirajului - de aproape 13% faţă de 2006 şi cu aproape 57% in ultimii cinci ani - este India. De asemenea, cotidienele din China au urcat cu 2,27% anul trecut şi cu 15,53 de procente faţă de ultimii cinci ani.

Â

RECLAME. Povestea se repetă şi in cazul banilor obţinuţi din publicitate. Dacă in SUA, Marea Britanie şi Japonia, profiturile obţinute din advertising continuă să scadă de la an la an, in India au crescut cu 23%. De asemenea, in China s-a inregistrat o creştere de 1,36%. La nivel global se poate observa o creştere de 3,77% in ultimul an. Cu toate că majoritatea cotidienelor şi-au dezvoltat şi versiunile online pentru a cuceri din ce in ce mai multă audienţă, ziarele tipărite continuă să fie principala sursă de informaţii a celor care vor să fie la curent cu ceea ce se intămplă pe glob. "Incă o dată ne dăm seama că această industrie este departe de a sucomba. Ziarele stau bine şi işi canalizează intreaga energie pentru a-şi menţine locul intăi in topul preferinţelor a sute de milioane de cititori", a declarat Timothy Balding, CEO al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor.

Europa a inregistrat o scădere

In ceea ce priveşte Europa, ziarele plătite au avut o creştere a tirajului de 0,74%, după ce in urmă cu cinci ani, printul cunoscuse o scădere de 4,12%. Cănd cotidienele gratuite au fost incluse in studiu, tirajul a urcat cu 10,19% in fiecare an. In ceea ce priveşte Uniunea Europeană, ziarele tipărite au inregistrat o uşoară scădere de aproape 0,90% in 2006 şi un total de 5,63% din 2002 şi pănă in prezent. Insă, o dată cu luarea in calcul şi a gratuitelor, s-a observat o creştere de 7,56% in ultimul an şi cu 12,22% pentru ultimii cinci ani.

×
Subiecte în articol: arte