x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 5 povești emoționante pentru primăvară

5 povești emoționante pentru primăvară

de Maria Coman    |    26 Feb 2021   •   09:27
5 povești emoționante pentru primăvară

E o perioadă bună să citim povești romantice. Mai uităm de pandemie și de griji, iar cum primăvara vine și cu ceva astenie, un pic de roz nu strică. 

Lydia și Freddie sunt împreună de mai bine de un deceniu și amândoi cred că dragostea lor e veșnică. Dar imposibilul se petrece și el moare într-un accident de mașină.

Rămasă fără iubirea vieții ei, Lydia n-ar vrea decât să stea în casă și să tot plângă. Dar știe că Freddie și-ar fi dorit ca ea să aibă o viață fericită, așa că încearcă din răsputeri să revină la normal. Începe, timid, să facă primii pași spre lume, spre viață și spre o posibilă nouă iubire. Dar apoi i se oferă o șansă extraordinară: aceea de a trăi o viață paralelă în care nimic rău nu s-a întâmplat, iar ea și Freddie sunt încă fericiți împreună. În pragul dintre cele două vieți, Lydia trebuie să aleagă: trecutul sau viitorul? Viața paralelă sau cea reală?

Soare și nori în Mallorca este povestea unei vacanțe. Și cum ne dorim cu toții să ne întoarcem la vacanțe, una de 2 săptămâni în însorita insulă spaniolă nu are cum să ne strice. Vacanța aceasta, însă, devine, pentru o familie americană, prilej nu doar de evadare şi eliberare de tensiunile domestice acumulate, ci şi, total neprogramat, de răbufniri, dezvăluire a unor secrete şi răscolire a vechilor răni din trecut. Este povestea acelei laturi din noi înşine pe care o ascundem cu grijă, dar şi a celei pe care o înfăţişăm celorlalţi, a lucrurilor care ne învrăjbesc, dar şi a celor care, în ultimă instanţă, ne ţin împreună. Jim Post are șaizeci de ani, iar în viața sa două lucruri au fost importante: munca și familia, dar viața sa a fost complet dată peste cap. A fost dat afară, izgonit că un câine, forțat să se pensioneze pentru că a făcut sex cu o tânără practicantă ce lucra în redacție, al cărei tată face parte din consiliul de conducere. Dar cel mai greu moment pentru el nu a fost ziua în care a plecat din birou "cu coada între picioare", ci acele minute groaznice, de agonie, în care și-a mărturisit păcatul soției lui, Franny. Familia Post nu a mai fost în vacanță în străinătate de mult timp, așa că Franny decide  că puțină aventură nu omoară pe nimeni, este benefică o experiență nouă pentru copii, Sylvia putând să-și perfecționeze aptitudinile de limba spaniolă, ocazia de a fi împreună cu toții este de neratat și două săptămâni de vis în Mallorca sunt exact ceea ce le trebuie, ei și lui Jim, pentru a lua o decizie în legătură cu viitorul căsniciei lor. 

Soția Perfectă este povestea lui Abbie, care, atunci când se trezește năucită, nu își amintește nici cine este, nici cum a ajuns în această situație tulburătoare. Bărbatul care-i stă alături și care pretinde a fi soțul ei este un antreprenor din domeniul tehnologiei, bogat și celebru, fondator al unuia dintre cele mai inovatoare start-upuri din Silicon Valley. El îi spune lui Abbie că este o artistă talentată, o împătimită a surfingului, o mamă iubitoare pentru fiul lor și o soție perfectă. Îi povestește că, în urmă cu cinci ani, ea a suferit un accident înfiorător și că, grație progreselor tehnologice uimitoare, a fost readusă la viață. Abbie este un miracol al științei moderne. Însă, pe măsură ce-i revin amintiri legate de căsnicia lor, ea începe să pună la îndoială motivele soțului ei – precum și versiunea lui asupra evenimentelor petrecute. Să-l creadă oare când îi spune că nu-și dorește decât ca ei doi să fie împreună pentru totdeauna? Și ce i s-a întâmplat, de fapt, cu ani în urmă?

O poveste mai de demult, acum, Hamnet, se petrece în  Anglia, începând cu 1580: Ciuma Neagră cutreieră ținuturile, lovindu-­i deopotrivă pe cei sănătoși și pe cei bolnavi, pe tineri și pe bătrâni. Sfârșitul lumii este aproape și, cu toate acestea, viața merge înainte. Un tânăr meditator de latină, sărac și chinuit de un tată violent, se îndrăgostește de o femeie extraordinară și excentrică. Agnes e o creatură sălbatică ce străbate pământurile familiei cu un șoim pe mână și e recunoscută pentru talentele ei de vindecătoare. Cunoaște plantele și poțiunile mai bine decât înțelege oamenii. Odată ce se stabilește împreună cu soțul ei la Stratford-­upon-­Avon, se transformă într­-o mamă ultraprotectoare și în forță, care ține împreună tânăra familie. Un portret plin de lumină al căsniciei și o portretizare de neuitat a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate vremurile.

Și, înapoi în prezent cu Bine ai venit în America! Naratoarea acestui roman este o fetiță care renunță să mai vorbească. Înfășurată în întuneric, tăcere și singurătate, ea se retrage din fața vieții. Fratele ei mai mare trăiește închis în camera lui, de unde refuză să iasă. Tatăl lor a murit, însă apare de-a lungul cărții în amintiri și în viziunile fetei. Mama, o actriță frumoasă, își vede de viața ei, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pe toți aceștia, chiar și pe tatăl reconstruit din amintiri, îi unește o dorință neexprimată de a fi împreună, într-o stranie comuniune.

×