Două volume apărute recent la Editura All – “Misterul Placebo” şi “Misterul Nocebo” ne pun pe gânduri...
Iluzia în medicină poartă un nume drăguţ – placebo - şi chiar vindecă uneori: face să dispară o eczemă sau să adoarmă un copil agitat; calmează tusea, ameliorează anxietatea sau durerea. Cum poate o substanţă chimică inactivă să aibă o aşa putere? Şi de ce folosesc medicii atât de puţin sau cu atâta precauţie acest fenomen?
În “Misterul Placebo” Patrick Lemoine ne propune o anchetă pasionantă în lumea bolilor şi a medicamentelor, în care vom descoperi practici stranii, adesea ascunse de marile corporaţii medicale, şi legătura neaşteptată între medicină şi magie.
Pe de altă parte, ştim asta, mijloacele media sunt capabile să ne afecteze sănătatea. Dovezile în acest sens sunt numeroase. Dar cum şi de ce? Suntem în permanenţă informaţi despre tot ceea ce se întâmplă pe Pământ, iar acest lucru nu rămâne fără consecinţe. Prin fluxul de informaţii catastrofale pe care îl difuzează, mijloacele de comunicare au puterea de a ne îmbolnăvi fizic, fără a mai discuta despre afecţiuni banale ca depresia, insomnia, anxietatea etc.
În lucrarea “Misterul Noncebo” Patrick Lemoine – psihiatru specializat în explorarea şi tratamentul tulburărilor de somn – analizează apariţia unui fenomen nou: efectul nocebo, care exact opusul beneficului placebo. După o reflecţie critică şi salutară pe marginea sistemului nostru de comunicaţii, autorul ne învaţă să ne protejăm şi să regăsim un optimism rezonabil.