În 1935, satul Maglavit şi ciobanul analfabet Petrache Lupu au devenit subiectul veneraţiei naţionale. Jurnalul vă oferă miercuri, 12 septembrie, cartea "Fenomenul Maglavit și alte minuni petrecute pe teritoriul românesc", care analizează faptele petrecute atunci, explică şi dezvăluie cum a ajuns localitatea oltenească, peste noapte, loc de pelerinaj pentru două milioane de credincioşi.
În vara anului 1935, o Românie întreagă n-avea ochi decât pentru Maglavit, localitatea din Oltenia în care ciobanul Petrache Lupu pretindea că l-a văzut şi a vorbit cu Dumnezeu. Foarte repede, societatea s-a împărţit în tabere: unii i-au zis ciobanului „nebun”, alţii „sfânt”, iar unii au bănuit că-i vorba de o escrocherie. Cert e însă că puhoaie de oameni au pornit-o înspre Maglavit, convinşi de virtuţile tămăduitoare ale locului.
Petrache Lupu avea 28 de ani, era peltic şi suferea de o formă de debilitate. „În ziua de 31 mai 1935, era într-o vineri, trecând Petrache Lupu în dreptul a trei buturugi din pădure, i-a ieşit în cale un moş cu barbă albă şi lungă până la brâu, cu mustăţi foarte lungi şi împreunate cu barba. În loc de îmbrăcăminte avea peste tot numai păr alb ca mătasea, care îi acoperea corpul până la degetele picioarelor, ca un fel de sarică ciobănească. Sta în aer, la vreo souă palme de pământ. De la el venea un miros aşa de frumos cum nu se întâlneşte la nicio floare pe câmp sau în grădină, ceva care aduce cu mirosul de smirnă”, scria medicul Gheorghe Marinescu, membru al Academiei Române, în cartea „Lourdes şi Maglavit”, publicată la în 1936.
Bolnavii ajunşi în Maglavit se vindecau după câteva zile, informa presa vremii. „Radu Manolescu din Ianca, judeţul Brăila, de 54 de ani, a venit cu mâna şi piciorul drept paralizate. După o şedere de şapte zile la buturugi a plecat vindecat. Costică Trandafir din Coşereni, judeţul Ialomiţa, mut şi surd de 17 ani, dormind o noapte la buturuga mare a început să vorbească perfect. Domnişoara Elena Constantinescu din Constanţa, bolnavă de epilepsie de şapte ani, stând două săptămâni la buturugi s-a făcut sănătoasă”, scria Gheorghe Marinescu.
Mareşalul Antonescu l-a dus cu avionul să sfinţească trupele române în timpul războiului. Apoi, venirea comuniştilor la putere potoleşte aproape de tot focul iscat de Petrache Lupu. Ridicat de nenumărate ori de Securitate, ciobanul şi-a văzut de viaţa lui şi a trăit până în 1994. A fost depăşit de Arsenie Boca în materie de "veneraţie", dar rămâne în ochii credincioşilor drept unul dintre cei mai mari sfinţi pe care i-a avut România.
Alte minuni petrecute în România: Biserica săpată în stâncă de la Nămăiești, Moaștele Cuvioasei Parascheva … și ale Sfântului Grigorie Decapolitul, Icoana lăcrimândă a Maicii Domnului de la Mânăstirea Nicula și cea de la Mânăstirea Adam, „Cântările dumnezeiești” de la Mânăstirea Călugăra, Minunile Sfântului Zenovie de la Tazlău și din Biserica „Sfânta Adormire” din Alexandria, Mormântul Părintelui Ilie Lăcătușu.
Mai multe poveşti fascinante găsiţi în cartea "Fenomenul Maglavit și alte minuni petrecute pe teritoriul românesc", care apare pe 12 septembrie împreună cu Jurnalul, la preţul special de 14,9 lei.