x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură  CellEAST, primul festival de violoncele din România, se deschide în concert la Ateneul Român

 CellEAST, primul festival de violoncele din România, se deschide în concert la Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2022   •   20:19
 CellEAST, primul festival de violoncele din România, se deschide în concert la Ateneul Român

Filarmonica „George Enescu”  este partener al CellEAST Festival 2022 – Primul festival de violoncele din România, care se va desfășura în perioada 3 - 11 mai 2022 la București.

 Primul concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022 va fi susținut, joi și vineri, 5 și 6 mai 2022, de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, cu  violonceliștii Andrei Ioniță (Germania), Denis Severin (Elveția), Valentin Răduțiu (Germania), în ipostază solistică. Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevski, Adagio cu variaţiuni pentru violoncel şi orchestră de Ottorino Respighi, Melodie pentru violoncel şi orchestră de Boris Liatoşinski/M. Ulihanian, și Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 de Antonin Dvorák. 

Violoncelistul Valentin Răduțiu va interpreta unul dintre cele mai iubite concerte de violoncel din perioada romantică, care poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvorák. „Chiar dacă se regăsește des în programele de concert, Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 nu își pierde niciodată farmecul, este imposibil să te sustragi ca ascultător și interpret emoției pe care o emană. Festivalul CellEAST este o realizare extraordinară și un eveniment care unește familia violonceliștilor români (și nu numai) cu iubitorii acestui instrument la București. Acest oraș a avut întotdeauna o tradiție a violoncelului puternică și norocul unor protagoniști care țin strâns legăturile acestei familii muzicale. Sunt fericit sa mă număr și eu printre ei și să-i revad pe toți în curând”, a declarat violoncelistul Valentin Răduțiu.

Până pe 11 mai 2022, în cadrul Festivalului CellEAST vor avea loc șase concerte și recitaluri. La Ateneul Român, sunt programate pe 8 mai 2022, de la ora 19.00, Maestros Concert cu profesorii invitați în cadrul CellEAST Festival și la masterclassurile Future CellEAST și MiniCellos, iar pe 9 mai 2022, de ora 19,00, un concert susținut de Orchestra Română de Tineret. „Frumusețea violoncelului nu constă doar în complexitatea, sensibilitatea sau sunetul minunatului instrument, ci și a comunității la nivel internațional pe care o generează. Formații muzicale de cel mai înalt nivel de duo, trio, cvartet, sau ansambluri orchestrale sunt apreciate la scară largă în întreaga lume. Șansa surâde prin CellEAST Festival nu numai generațiilor tinere din România care vor avea șansa de a studia la Masterclass-urile Future CellEAST și MiniCellos, ci mai ales publicului românesc, care va avea parte de cel mai înalt nivel de reprezentare a violoncelului”, a subliniat Răzvan Suma, director artistic al CellEAST Festival.

Joi și vineri, 5 si 6 mai 2022

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

CRISTIAN OROŞANU

 

Solişti

ANDREI IONIŢĂ

DENIS SEVERIN

VALENTIN RĂDUŢIU

 

Program

 

Dmitri Kabalevski

Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 49

 

Ottorino Respighi

Adagio cu variaţiuni pentru violoncel şi orchestră

 

Boris Liatoşinski/M. Ulihanian

Melodie pentru violoncel şi orchestră

 

Antonin Dvorák

Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104

 

Concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022

 

Prețurile biletelor sunt:

 

Categoria I : 95 lei

Categoria II: 90 lei

Categoria III: 80 lei

 

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

 

- Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro - secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

 

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

 

CRISTIAN OROȘANU

 

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa din tinerețe pe marile scene, îmbinând armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zürich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre de Paris sau Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul majorității instituțiilor de concerte românești. Artistul s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt. Îi plac proiectele care ies din modelele clasice: în 2022 creează Orchestra’s Conductor Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

 

ANDREI IONIȚĂ

 

Andrei Ioniță  este câștigătorul Concursului Internațional Ceaikovski în anul 2015 și a altor competiții internaționale precum: Premiul II la Concursul Internațional ARD München, Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann, Premiul I la Concursul Internațional Aram Haciaturian şi Premiul I la Concursul Internațional de violoncel David Popper. A susţinut concerte în calitate de solist alături de Orchestra Hallé, Orchestra Simfonică din San Diego, Filarmonica BBC, Orchestra Națională Regală a Scoției, Filarmonica din Rochester, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Națională Simfonică a României ș.a. Artistul a absolvit Universitatea de Arte din Berlin la clasa profesorului Jens Peter Maintz, iar în România a studiat violoncelul cu Ani Marie Paladi. În prezent este beneficiarul unei burse a Deutsche Stiftung Musikleben și cântă la un violoncel construit de Giovanni Battista Rogeri în anul 1671.

 

DENIS SEVERIN

 

Denis Severin este profesor de violoncel la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen din Germania, şi președinte al Asociației „Art Without Borders Basel”.

 

Câștigător al Premiului Internațional Classical Music Awards în 2018, Echo Klassik în 2015 şi Grammy Awards în 2007, susține concerte în calitate de solist și este membru invitat în diverse ansambluri camerale, fiind prezent pe cele mai prestigioase scene din lume. Denis Severin a absolvit Conservatorul de Stat Ceaikovski la clasa profesorului D. Miller, după care a continuat să studieze la Universitatea de Muzică din Geneva, Academia de Muzică din Basel, Ecole Normale de Musique de Paris şi Schola Cantorum Basiliensis.

 

VALENTIN RĂDUȚIU

 

Valentin Răduţiu  este Violoncelist Principal al Deutsches Symphonie-Orchester Berlin şi deține postul de profesor la clasa de violoncel din cadrul Universității de Muzică din Dresda. Premiat la numeroase concursuri internaționale precum Friedrich Dotzauer la Dresda, Karl Davidov la Riga şi Concursul Internațional George Enescu la București, Valentin Răduţiu a susținut concerte în postura de solist alături de numeroase orchestre, printre care: Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, L'Orchestre Philharmonique de Marseille, Hong Kong Sinfonietta, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Prague Philharmonia și Orchestra Română de Tineret. Artistul  a primit primele lecții de violoncel de la tatăl său, iar mai târziu a studiat la Salzburg, Viena și Berlin, cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

 

×