x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Acţiune!": A inceput TIFF 2010

"Acţiune!": A inceput TIFF 2010

de Sebastian S. Eduard    |    29 Mai 2010   •   00:00
"Acţiune!":  A inceput TIFF 2010

Aseară, la Cluj-Napoca a început cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Vremea destul de capricioasă a determinat organizatorii să meargă pe mai multe variante a ceremoniei de deschidere, însă, în final, vremea a ţinut cu festivalul, iar clujenii s-au putut bucura de o deschidere la Ursus open-air în Piaţa Unirii, practic la picioarele statuii ecvestre ale lui Matei Corvin - aflate acum în restaurare.

Însă dacă vremea s-a dovedit indulgentă, nu aceeaşI atitudine a avut-o faţă de partenerii festivalului şI Tudor Giurgiu - directorul TIFF. Subliniind evenimentele pozitive dar şI cele negative, Giurgiu a acuzat slaba implicare a autorităţilor locale în acest festival care a devenit o emblemă a Clujului. DeşI aflat pe lista partenerilor media Ministerul Culturii, prezent la eveniment prin însuşI ministrul Kelemen Hunor, şi-a primit şI el porţia cuvenită de reproşuri. Printre acestea - favorizarea Festivalului de Teatru de la Sibiu care are un buget de 4 milioane de euro, comparativ cu TIFF-ul care are de zece pri mai puţin. De asemenea, Tudor Giurgiu, după ce a mulţumit fanilor "necondiţionaţI ai festivalului" a precizat că în primul rând TIFF are nevoie de o viziune de perspectivă, cu atât mai mult cu cât anul viitor vine o ediţie extrem de importantă, cea de-a zecea. "Vă invit să ne gândim împreună la ediţia a zecea a festivalului. Să ne gândim dacă vrem în Liga Campionilor sau nu. Ajutaţi-ne să mergem mai departe pentru că eu şi colegii mei am obosit", a mai spus.

Peste 1500 de spectatori, conform organizatorilor, au asistat la ceremonia de deschidere de la Ursus Open Air. După un preview al proiecţiei-eveniment "Dracula", susţinut muzical live de chitaristul american Gary Lucas, care a încântat publicul prezent la Gală, au urmat discursurile de deschidere susţinute de Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov- directorul artistic al festivalului şi Sorin Apostu - Primarul Cluj-Napoca. Piaţa Unirii din Cluj a devenit apoi gazda a două momente video deosebit de emoţionante pentru cei prezenţi, dedicate marelui actor Jean Constantin şi criticului de film Ron Holloway, prieten drag al festivalului, două personalităţi marcante ale cinematografiei autohtone şi europene, care s-au stins din viaţă recent.

Seara de deschidere a Festivalului a continuat apoi cu mult aşteptata comedie "Bodega/ Soul Kitchen", în regia lui Fatih Akin, film care a câştigat Premiul Special al Juriului la ediţia de anul trecut al Festivalului de Film de la Veneţia.

Anul acesta, TIFF pare mai bogat decât oricând. Peste 400 de invitaţI sosesc la Cluj - printer ei însuşI regizorul Wim Wenders, Preşedintele Academiei Europene de Film. Nu mai puţin de 240 de filme (203 lungmetraje şI 37 de scurtmetraje), provenite din 47 de ţări - iată numai câteva cifre ale festivalului care va urma să răsfeţe publicul clujean până la 6 iunie.

Sebastian S. Eduard, Cluj Napoca


×
Subiecte în articol: film