x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Celebrul Bruce Willis, din nou pe ecran. Actorul, bolnav de afazie, revine cu ajutorul tehnologiei Deepfake.

Celebrul Bruce Willis, din nou pe ecran. Actorul, bolnav de afazie, revine cu ajutorul tehnologiei Deepfake.

01 Oct 2022   •   10:50
Celebrul Bruce Willis, din nou pe ecran. Actorul, bolnav de afazie, revine cu ajutorul tehnologiei Deepfake.
Sursa foto: Hepta

Legendarul Bruce Willis devine primul actor de la Hollywood care și-a vândut drepturile asupra imaginii sale. Mai exact, un „geamăn digital” al actorului este folosit de compania americană Deepcake.

Potrivit The Telegraph, cu ajutorul tehnologiei deepfake, Willis poate acum să joace din nou în filme, deși familia sa îi anunțase public retragerea de pe platourile de filmare la începutul acestui an, în urma unui diagnostic de afazie, o boală care afectează exprimarea și înțelegerea limbajului.

Prima experiență a actorului cu noua tehnologie media digitală a avut loc într-o reclamă pentru serviciul de telefonie rusesc, MegaFon, anul trecut.

Imaginea lui Bruce Willis a apărut alături de actorul rus Azamat Musgaliev… fără ca Willis să apară vreodată pe platourile de filmare.

Într-o declarație pe site-ul Deepcake, actorul a declarat: „Mi-a plăcut precizia cu care a jucat personajul meu. Este un mini-film în genul meu obișnuit de comedie de acțiune. Pentru mine, este o oportunitate grozavă de a mă întoarce în timp”.

Ce este tehnologia Deepfake?

Tehnologia Deepfake permite ca utilizarea asemănării unei persoane să fie suprapusă peste alt individ. Prin utilizarea inteligenței artificiale, este posibil să fie creat un „geamăn” identic din punct de vedere vizual și audio al cuiva în materialele vide. Deși capacitatea de a recrea pe cineva atât de aproape de perfecțiune  ridică o serie de întrebări etice, tehnologia a fost deja utilizată în universul Star Wars cu Rogue One: A Star Wars Story, precum și în The Mandalorian Season 2.

Iar dacă în 2021 Bruce Willis a agreat ca Deepcake să-i folosească imaginea doar într-o reclamă, de această dată actorul a ales să își vândă oficial drepturile asupra “feței” sale pentru a fi, în esență, „angajat” de companie pentru producții viitoare.

×
Subiecte în articol: deepfake revine pe ecran