x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Cristina Flutur: “Probabil că vestea premiilor de la Cannes va aduce mulţi spectatori în sală”

Cristina Flutur: “Probabil că vestea premiilor de la Cannes va aduce mulţi spectatori în sală”

de Dana Andronie    |    30 Mai 2012   •   17:57
Cristina Flutur: “Probabil că vestea premiilor de la Cannes va aduce mulţi spectatori în sală”

Intr-o buna zi, a primit un telefon de la directorul de casting al filmului “Dupa dealuri'. Era chemata la Bucuresti pentru o proba. La inceput a crezut ca e o gluma, dar s-a gandit ca nu o costa prea mult sa se suie in autocar si sa vina totusi pana in Capitala, sa se convinga de veridicitatea solicitarii. S-a dovedit, in cele din urma, ca oferta era destul de serioasa. Au trecut la fapte, Cristina Flutur s-a potrivit de minune in rolul Alinei, s-a inteles cu regizorul Cristian Mungiu fara a face uz de prea multe cuvinte si explicatii... “Urcam in fiecare dimineata, dealul de la Campina, pe vreme buna sau inotand in nameti la -20 de grade, nerabdatori cu totii sa continuam cautarile...', ne-a marturisit Cristina Flutur in interviul pe ni l-a acordat in limita timpului de care mai dispune, dupa frumoasa aventura de la Cannes.

Jurnalul National: Iesenii au cucerit Cannes-ul! Te simti ca un soldat care a iesit invingator dintr-o lupta? Lumea te vede ca pe un erou. De fapt, pe voi, toti, va vad ca pe eroi. Tu, cum te vezi? Ce parere ai despre tine acum?

Cristina Flutur: N-am simtit ca a fost o lupta. Faci ceva, il arati oamenilor si lor le va placea sau nu. Nu m-am luptat cu nimeni. Filmul e deja gata cand il prezinti la un festival, nu prea mai ai ce face... Stai cuminte pe scaunul tau si speri ca poate va ajunge sa faca o diferenta in modul de a gandi si de a vedea lumea al celor care privesc, ca poate va starni emotii si reactii. Daca esti si apreciat pentru ceea ce ai facut, cu atat mai bine, sigur asta iti da mai multa incredere ca poate ceea ce ai ales sa faci pe lume are un rost.

Ai avut vreun minut in care te-ai intrebat “ce se va intampla daca vom castiga'?

Sigur ca mi-a trecut prin minte la un moment dat: “oare cum ar fi daca', dar, in principiu, imi place sa las lucrurile sa se intample si abia pe urma ma gandesc ce voi face si cum voi actiona.

A venit cand trebuia acest premiu care iti va schimba viata?

A venit cand a vrut el sa vina. Daca s-a intamplat acum, probabil ca acum este cel mai bun moment. In ceea ce priveste teatrul, am jucat roluri frumoase pana in momentul de fata si fiecare m-a invatat cate ceva. Sunt, oricum, doua aventuri diferite, cea de pe scena si cea din fata camerei de filmat, fiecare din ele te solicita in alt fel.

Toata lumea se intreaba acum cine este Cristina Flutur. Te lasam pe tine sa te prezinti, tu te cunosti cel mai bine...

Daca ar fi sa ma prezint foarte pe scurt, as zice ca sunt un om care a decis, la un moment dat, ca i-ar placea sa vorbeasca lumii prin intermediul unor personaje. Mi s-a parut mie interesant sa incerc sa explorez lumile altor oameni si sa le spun povestile.

Cum ai ajuns la Cristian Mungiu?

Am primit un telefon, de la directorul de casting al filmului, sa vin la Bucuresti pentru o proba. La inceput am crezut sincer ca e o gluma, dar in cele din urma m-am decis sa ma sui in autocar si sa vin totusi pana la Bucuresti, sa ma conving. Era, din fericire, adevarat... A fost minunat sa lucrez cu Cristian. Ne-am inteles fara prea multe cuvinte si explicatii. Povestea nu e una usoara si trairile personajelor sunt intense, dar cu el totul devenea posibil. Si urcam, in fiecare dimineata, dealul de la Campina, pe vreme buna sau inotand in nameti la -20 de grade, nerabdatori cu totii sa continuam cautarile...

Le Figaro a scris: “Cristina Flutur si Cosmina Stratan – “un amestec de gheata si foc, de diavol si de bunul Dumnezeu'. Asta inseamna ca tu esti “gheata' si “raul'... Cum ai reusit sa intri in pielea “raului'?

Nu stiu daca impartirea asta e justa pentru personaje. Mai degraba, as zice ca fiecare in parte e un amestec complex de gheata si foc si nu numai. Albul sau negrul pur nu e niciodata verosimil. Alina, personajul meu, are un destin foarte apasator si duce cu ea multa durere si multe frustrari, iar eu am incercat sa o inteleg pana la capat. Nu stiu exact cum anume se intampla “intrarea' asta in pielea personajului. Incepi sa simti la un moment dat emotii care nu sunt ale tale si vezi lumea prin ochii altcuiva. E o putere a empatiei...

Crezi ca “Dupa dealuri' va umple salile de cinematograf din Romania?

Nu stiu cum va fi. Probabil ca vestea premiilor de la Cannes va aduce multi spectatori in sala si e normal sa fie asa, dar asta nu e o garantie pentru nimic. Filmul nu e unul usor.

Vei ramane la Sibiu sau te vei muta in Capitala?

E prea devreme sa stiu ce voi face pe termen lung. Deocamdata voi incepe repetitiile la un Cehov la teatrul din Sibiu.

Ce este important pentru tine in viata?

Sa te simti fericit si sa stii ca ai facut tot ce depindea de tine pentru asta.

Ai facut lucruri impotriva sufletului tau?

Uneori, de dragul unor oameni pe care ii iubesti, te pui pe tine intre paranteze. Nu stiu daca asta inseamna neaparat ca faci ceva impotriva sufletului tau sau doar ca, de buna voie si nesilit de nimeni, lasi mai mult de la tine, de dragul armoniei si al bunei intelegeri.

Crezi in Dumnezeu?

Da, cred.

×