x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Elizabeth Taylor a murit la 79 de ani

Elizabeth Taylor a murit la 79 de ani

de Adriana Vaduva    |    23 Mar 2011   •   15:11
Elizabeth Taylor a murit la 79 de ani
Sursa foto: /Reuters

157772-mario-anzuoni-reuters-rtr2ihvq.jpg
A mai dispărut o legendă a cinematografiei internaţionale. Elizabeth Taylor, una dintre cele mai faimoase actriţe de la Hollywood a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, în urmă unui infarct. “Taylor s-a stins în pace astăzi, la Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles”, se scria în comunicatul trimis CNN de către purtătorul de cuvânt al actriţei. Spitalizată în urmă cu şase săptămâni din cauza “unor complicaţii cardiace, probleme cu care se confrunta de mulţi ani, actriţa a avut o evoluţie pozitivă şi chiar spera să se întoarcă acasă. Din păcate, acest lucru n-a mai fost posibil”, mai scria comunicatul.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la Londra, într-o familie de americani stabiliţi la Londra, la 27 februarie 1932. Familia ei s-a mutat în SUA, în 1942, când a jucat în primul ei film, la vârsta de 10 ani. Este vorba despre pelicula “Lassie se întoarce”, urmată de o lungă serie de succese cinematografice. A fost cea mai răsfăţată actriţă de la Hollywood, iar unii susţin că a fost şi cea mai “scumpă”, prestaţia sa din “Cleopatra” fiind remunerată, în 1962, cu peste un milion de dolari. Începând cu anii '70, Taylor dispărut încet-încet din atenţia publicului din cauza mai multor problmee de sănătate. A mai apărut însă în filme precum “Identikit” (1974), “A Little Night Music” (1978) sau “The Flintstones” (1993).

Elizabeth Taylor a jucat în peste 50 de filme şi a reuşit să câştige premii la aproape toate festivalurile de film. În 1960 a primit un premiu Oscar pentru filmul 'Butterfield 8', iar în 1966 un Oscar şi Premiul Academiei Britanice pentru 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'. De asemenea, actriţa a câştiga premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de la Berlin. A primit Premiul Academiei de Film pentru întrega carieră, în 1993. Actriţa s-a făcut remarcată şi prin viaţa ei personală mai mult decât tumultoasă. Liz Taylor s-a căsătorit de nu mai puţin de opt ori, cu şapte bărbaţi. Conrad Hilton Jr. (1950-1951), Michael Wilding (1952-1957), Mike Todd (1957-1958), Eddie Fisher (1959-1964), Richard Burton (1964-1974; 1975-1976), John Warner (1976-1982), Larry Fortensky (1991-1996). În aprilie 2010, presa internaţională scria că Liz s-a logodit cu Jason Winters, un bărbat mai tânăr cu 49 de ani decât ea, însă actriţa a negat vehement. “Zvonurile privind logodna mea nu sunt adevărate. Jason este managerul meu şi cel mai drag prieten. Îl iubesc din toată inima”, declara atunci pe Twitter Liz.

Elizabeth Taylor a avut patru copii, doi băieţi cu primul soţ - Michael Howard Wilding (născut la 6 ianuarie 1953) şi Christopher Edward Wilding (27 februarie 1955) -, şi o fiică cu cel de-al treilea soţ – Elizabeth Frances “Liza” Todd (6 august 1957). În 1964, actriţa împreună cu partenerul său de atunci, Richard Barton, au adoptat o fetiţă de trei ani din Germania, Maria Burton. În 1971, Taylor a devenit bunică la 39 de ani. Actriţa a avut 10 nepoţi şi patru strănepoţi.
Actriţa a participat la numeroase acţiuni caritabile, pentru a strânge fonduri dedicate luptei împotriva maladiei SIDA, de la începutul anilor 1980, devenind o puternică forţă de mobilizare. În 1991, Taylor a pus bazele fundaţiei “Elizabeth Taylor AIDS Foundation” (ETAF).
În anul 1999,  Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Se reîntâlneşte cu Michael Jackson
Unul dintre cei mai buni prieteni ai actriţei a fost Michael Jackson. Cei doi au petrecut multe nopţi împreună la Neverland, actriţa spunând că nu făceau altceva decât să se uite la o mulţime de filme Walt Disney şi să râdă. Cea mai puternică dovadă a prieteniei ce-i lega pe cele două staruri este faptul că Taylor l-a susţinut vehement în procesul de molestare de minori ce-i fusese intentat. Ea a declarat întotdeauna că Michael este nevinovat. La moartea regelui pop, Liz Taylor a suferit un şoc. “Inima, mintea... îmi sunt frânte. L-am iubit pe Michael din tot sufletul şi nu-mi pot imagina viaţa fără el. Aveam atâtea lucruri în comun şi ne-am distrat atât de mult împreună(...) Viata mea e atât de goală. Cred că nimeni nu ştia cât de mult ţineam unul la celălalt. Cea mai pură şi însufleţitoare dragoste pe care am trait-o”, declara actriţa.

 

 



 

×
Subiecte în articol: film liz taylor elizabeth taylor