Cetatea Rasnov gazduieste, intre 10 - 19 august, cea de-a IV-a editie a Festivalului de Film Istoric, la care publicul va asista la un maraton cinematografic (peste 40 de productii), cuprinzand cele mai noi filme documentare si de fictiune, concerte, dezbateri si conferinte pe teme istorice.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, anul acesta, organizatorii au ales sa oglindeasca in selectia filmelor din festival si in evenimentele speciale teme istorice importante: atentatul terorist de la Jocurile Olimpice (JO) de la Munchen din 1972, jubileul reginei Elizabeth a II-a, insula Ada Kaleh, sfarsitul lumii si Transilvania.
Festivalul se va bucura de prezenta unor invitati de marca, precum Ivan Patzaichin, medaliat la JO din 1972, Henry Hershkowitz, sportiv din delegatia Israelului la JO de la Munchen din 1972, Cristian Topescu, precum si actorul Marius Manole.
Festivalul de Film Istoric de la Rasnov isi invita publicul la o calatorie in timp, vizionand filme care au ca subiect aceste momente istorice, dar si cele mai noi productii cinematografice cu tema istorica. Momente-portret vor fi dedicate actorilor Toma Caragiu si Patrick Dewaere, cineastului Cristian Nemescu si pilotului Ayrton Senna.
Atmosfera festivalului va fi completata prin opt concerte speciale si doua expozitii tematice, realizate in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman si Biblioteca Judeteana Astra Sibiu.
Astfel, spectatorii se vor bucura de concerte vocal-instrumentale de muzica veche, rock medieval, muzica traditionala anatoliana, araba si evreiasca, dar si proiectie de film mut acompaniata de muzica live.
Temele istorice vor fi prezente si in selectia aparitiilor editoriale prezentate la targul de carte organizat pe intreaga perioada a festivalului.
Festivalul de Film Istoric din Cetatea Rasnov (FFIR) este organizat de Consiliul local Rasnov, in parteneriat cu European Institute of Cultural Routes si cu Asociatia Mioritics.
Accesul publicului la festival este gratuit.
Evenimentele se vor desfasura in Cetatea Rasnovului, la cinematograful din oras si in centrul istoric.
Potrivit comunicatului, Rasnovul este strans legat de cinematografia romaneasca, mari regizori romani filmand aici multe dintre peliculele cu tematica istorica. Organizatorii isi propun "reinvierea potentialului turistic si cultural al zonei si consacrarea Rasnovului drept refugiu pentru impatimitii de istorie, arta si natura", a declarat Nicolae Pepene, directorul festivalului.
Mediafax