x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film O profundă şi frumoasă prietenie

O profundă şi frumoasă prietenie

16 Aug 2009   •   00:00
O profundă şi frumoasă prietenie

La 30 de ani de la premiera filmului "Toate pânzele sus", Ioana Bogdan a consemnat gândurile actorilor cărora marea şi "Speranţa" le-au dus dorul. Printre cei intervievaţi se numără Sebastian Papaiani, Ilarion Ciobanu (pe care l-am pierdut din păcate, pesemne mai avea de descoperit şi alte tărâmuri, mai bune), Jean Constantin, Cristian Şofron, George Paul Avram şi Ion Dichiseanu.

De-a lungul acestei călătorii speciale, cu numeroase peripeţii şi primejdii, interpreţii personajelor din "Toate pânzele sus", în regia lui Mircea Mureşan, s-au dovedit marinari curajoşi, care au preţuit infinit prietenia ce s-a legat între ei pe parcursul filmărilor.

 

Ion Dichiseanu - Pierre Vaillant
"Pierre Vaillant, personajul meu, a fost o provocare incitantă. Până atunci nu mai jucasem un francez, nu mai călătorisem pe mare. Am primit rolul dintr-o întâmplare, pentru mine, fericită. Peter Paulhoffer refuzase rolul şi Mircea Mureşan mi l-a propus mie. Mi-a plăcut mult Pierre Vaillant. (...) Romantic din fire, aventura mi-a venit ca o mănuşă! Mi-am dat seama că, sufleteşte, rămăsesem un adolescent. Deşi veneam dintr-o familie de ceferişti, m-am acomodat instantaneu pe corabia noastră, de parcă mă născusem pe covertă! Plonjeul în altă epocă, farmecul pitoresc al porturilor celebre reproduse în decor lângă blocurile Constanţei, freamătul mulţimii pestriţe, seminţiile omeneşti care intrau în cadru, mă făceau să simt că hainele mele de romantic al secolului XIX îmi erau parcă lipite pe trup. Şi ce minunaţi colegi mei: Besoiu, Ilarion, Bică Papaiani şi Jean care era un "amor".

 

Ilarion Ciobanu - Gherasim
"Am copilărit la Constanţa, am crescut pe malul mării, am trăit ca pasărea cerului, portul e un părinte mare şi generos care dă de mâncare la toate păsările. Cei doi ani petrecuţi la filmările serialului "Toate pânzele sus" în platou, pe cheiurile portului Tomis sau pe vasul "Speranţa", m-au făcut să mă simt ca "peştele în apă". De aceea, cred că acei doi ani de filmări la serial au fost cea mai frumoasă, fericită şi luminoasă perioadă a vieţii mele, mai ales pentru că am lucrat alături de colegii mei, care mi-erau foarte buni prieteni! Munca noastră era o bucurie!"

 

Jean Constantin - Ismail
"De când mi-am început cariera, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să-mi satisfac spectatorii. Cel mai bine m-am simţit la filmările serialului "Toate pânzele sus" al lui Mircea Mureşan, în care am interpretat cu toată inima, cu toată dăruirea, personajul Ismail. Oamenilor le-a plăcut "turcul meu" poate şi pentru faptul că am încercat să rămân eu, omul Jean Constantin. Am avut emoţii creatoare, am avut succes pentru că am păstrat întotdeauna o anume naturaleţe în interpretarea rolurilor mele. De la filmarea poveştii lui Radu Tudoran am cea mai amuzantă amintire, când l-am bătut pur şi simplu pe regizor. Mircea Mureşan făcea un rol de pirat şi eu trebuia să-l altoiesc în film cu un polonic. Ca să se apere de gestul meu foarte "autentic", el şi-a pus un castron sub fes, dar eu tot l-am nimerit... Frumoasă poveste aventura asta cu vaporul "Speranţa" petrecută de noi cu pasiune şi cu mare bucurie pe marea platoului de filmare din portul Tomis-Constanţa. Mi-a rămas la inimă. Ce actori minunaţi am avut în preajmă, ce echipă unită! Şi Ismail al meu... Ce personaj frumos, omenos şi pitoresc! Am rămas îndrăgostit, pe viaţă, de el."

 

Sebastian Papaiani - Ieremia
"Pe platoul din portul Tomis sau în călătoriile pe mare am trăit o poveste frumoasă, cu o lume pestriţă, luptându-ne cu piraţi ticăloşi şi uragane cumplite. Prima zi pe mare? Un fior de bucurie, de fericire totală! Cum să explici această fericire, care ne-a însoţit aproape doi ani? Avea mama o vorbă: "Când eşti fericit plânge bucuria în tine şi faţa îţi râde în lacrimi!" O senzaţie copleşitoare de libertate! Noi, actorii, alături de câţiva marinari de meserie, am făcut toate manevrele de rigoare, toate treburile necesare pe un vas în călătorie! Trezirea la ora 5:00 în zori. Greu, dar se învaţă şi asta! Uram hotelul pentru că-mi fura timpul nopţii din bucuria zilnică pe care mi-o dădea marea cu legănarea ei continuă, cu zarea albastră de neatins (...). În colectivul acela puteai să faci orice, puteai să te şi prosteşti, dar nu puteai juca prost! (...) Nu mai eram actori la teatrul "x" sau "y", ci un grup de oameni entuziaşti, actori legaţi printr-o profundă şi frumoasă prietenie, care ne-a marcat toată viaţa. Despărţirea a fost foarte grea... Singurătatea soldatului întors de pe front! Noi, cei de pe corabia SPERANŢA, lăsăm adolescenţilor de astăzi visul, revelaţiile aventurii cunoaşterii şi căldura prieteniei adevărate!"

 

Cristian Şofron - Mihu
"O, Doamne! Ce bucurie a fost acest film! Sunt mândru şi fericit că am făcut parte din echipa minunată de realizatori şi actori ai acestui serial de televiziune. Acest film cuceritor a reprezentat o experienţă care mi-a marcat cariera şi (de ce nu?) viaţa. Eram puşti pe atunci, elev la o şcoală extraordinară de actorie, de bărbăţie, de omenie, de prietenie şi solidaritate, rar întâlnite!"

 

George Paul Avram - Haralamb
"A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea profesională şi nu numai. (...) Cu Bică Papaiani am devenit fraţi, împărţind toate emoţiile, greutăţile "meseriei de matelot", dar şi bucuriile. Ce distribuţie extraordinară! După mine, toţi interpreţii se plasează pe acelaşi loc de onoare, alături de echipa tehnică, sub bagheta regizorului Mircea Mureşan. O familie adevărată, frumoasă, veselă şi unită. Sper ca filmul nostru să-i încânte şi pe adolescenţii de astăzi..."

×
Subiecte în articol: cinemateca