x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Te-am iubit, Liudmila!”

„Te-am iubit, Liudmila!”

de Loreta Popa    |    15 Apr 2011   •   20:25
„Te-am iubit, Liudmila!”

După ce au „plecat puţin” spre stele, Annie Girardot şi Elisabeth Taylor, iată că o altă mare actriţă ne-a părăsit. Este vorba despre Liudmila Gurcenko.

 „Te-am iubit, Ludmila!” spun versurile unui cântec pe care maestrul Tudor Gheorghe îl cântă precum nimeni altul. Mărturisesc că, de fiecare dată când ascult această piesă, gândul mi se îndreaptă spre actriţa care a luminat copilăria şi adolescenţa a nenumărate generaţii, inclusiv a mea, Liudmila Gurcenko. Nu încercaţi să vă avântaţi în a mă corecta, pentru că numele frumoasei actriţe chiar aşa se scrie... Liudmila. Filmul care a făcut-o celebră în toată lumea, „Gară pentru doi”, dezvăluia o artistă care nu făcea nici cel mai mic efort în a juca, totul era natural, părea născută pentru rolul pe care îl interpreta. Frumoasa actriţă Liudmila Gurcenko a jucat de-a lungul timpului în multe dintre filmele lui Nikita Mihalkov şi între cei doi a existat ani buni o relaţie cu totul specială. Liudmila Gurcenko reuşea acolo unde orice altă actriţă ar fi dat greş tocmai datorită îmbinării miraculoase a creativităţii cu personalitatea sa.

Copilăria Liudmilei Gurcenko a fost marcată de neajunsurile din timpul celui de-al doilea război mondial. Născută în oraşul ucrainean Harkov, actriţa a fost martor al ororilor războiului, iar aminti­rile sumbre au urmărit-o toată viaţa. A debutat ca actriţă la începutul anilor ’50 şi a devenit cunoscută cu rolul din filmul „Carnaval la Moscova” (1956). Cariera sa se întinde pe şase decenii şi numără aproape 100 de filme. Posesoare a unei voinţe şi unui talent imense, Liudmila Gurcenko a ştiut să folosească toate atuurile vieţii. Nikita Mihalkov i-a oferit actriţei rolul principal în una dintre cele mai bune pelicule ale sale – drama psihologică „Cinci seri”, iar fratele acestuia, Andrei Koncealovski, i-a oferit un alt rol celebru în „Siberiada”. Veleităţi muzicale a avut întotdeauna, concertele pe care le-a susţinut stau mărturie pentru asta, de aceea rolul din filmul Elisabetei Bostan „Mama” nu a surprins pe nimeni.

Coproducţiile erau la modă în acei ani, iar studiourile sovietice erau recunoscute pentru mărimea şi bogăţia de culori pe care o ofereau regizorilor. Ca orice femeie obişnuită cu frumuseţea, nu a putut admite faptul că timpul trece, iar operaţiile estetice la care s-a tot supus actriţa rusă au lăsat urme adânci. Moartea actriţei a survenit în urma unor complicaţii asociate unei operaţii la şold, care s-au finalizat cu un infarct. Gurcenko era căsătorită cu producătorul Serghei Senin şi avea o fiică. Actriţa a fost înmormântată la cimitirul Novodevichye, din Moscova. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a exprimat condoleanţele, declarând că moartea actriţei reprezintă „o pierdere de neînlocuit pentru cultura naţională rusă”.

×
Subiecte în articol: film