Am vrut cu tot dinadinsul să aducem în discuţie unul dintre serialele româneşti care la vremea lansării au cucerit instantaneu publicul. Este vorba despre "Lumini şi umbre"
De ce "Lumini şi umbre"? Pentru că aceste cuvinte descriau perfect societatea în care trăiam cu toţii atunci, acel comunism dus până la extrem, când a vedea un film de calitate era aproape un miracol. Erau anii când era coadă la teatru şi librării, la cinematecă şi cinema. Pe vremea aceea, mergeai la teatru cu sentimentul că păşeşti într-un templu sacru, pentru că acolo îi vedeai în carne şi oase pe ei, actorii. Şi acum îmi amintesc clipa în care, elevă de liceu fiind, m-am oprit fascinată de ochii albaştri ai lui Alexandru Repan şi jumătate de oră colegele s-au străduit să mă mişte din acel loc. Nu era un lucru obişnuit să-i vezi, să le vorbeşti, să-i atingi pe monştrii sacri ai teatrului românesc. Era o mare onoare, o imensă bucurie.
Între 1979 şi 1982, regizorul Andrei Blaier realiza serialul tv "Lumini şi umbre" în colaborare cu Mihai Constantinescu şi Mircea Mureşan, iar această realizare i-a adus Premiul juriului ACIN. Acest serial care a rămas în sufletele românilor le-a adus celebritatea lui Florin Călinescu şi Mitică Popescu. S-au făcut filme bune şi de calitate înainte de Revoluţie, filme ce nu aveau nimic de-a face cu propaganda comunistă, dimpotrivă. Jucau marii actori români cărora sincer le simt lipsa, precum Gina Patrichi (fascinantă, de-a dreptul răvăşitoare), Adrian Pintea, Ilarion Ciobanu (o apariţie clară, fără ascunzişuri, de o demnitate absolut superbă, de neclintit), Gheorghe Dinică, Dinu Manolache, Ovidiu Iuliu Moldovan sau Petrică Gheorghiu şi, de asemenea, Constantin Codrescu, Mitică Popescu, Ion Besoiu, Mariana Buruiană, Florin Călinescu, Eva Papp, Margareta Pogonat, Valeria Seciu, Şerban Ionescu, Dan Condurache, Florin Zamfirescu. Alexandru Repan şi Monica Ristea, despre care de atunci, din păcate, nu am mai auzit nimic.
Subiectul urmărea evoluţia destinelor câtorva familii dintr-un orăşel românesc, ai căror membri erau implicaţi în evenimentele anilor 1944-1947.
Exista, bineînţeles, o familie bogată, una săracă, dar şi acei comercianţi dornici să prospere în vremuri de restrişte. Rolul pe care Mitică Popescu l-a realizat impecabil. Incredibil este că actorul realizase nenumărate roluri până la acest serial, dar comerciantul uns cu toate alifiile, care se descurca în orice situaţie, era pe măsura talentului său. Chiar spunea la un moment dat Mitică Popescu că unul dintre sfaturile importante pe care le-a primit de-a lungul vieţii a fost de la bunica sa: "Umblă cu oameni mai deştepţi ca tine!". Sarcasmul i-a pigmentat cu strălucire creaţia complexă, deopotrivă dramatic şi comic.
Ion Besoiu interpreta un senator bogat, un politician de carieră. Ne-a povestit despre serial şi mai ales despre partenerul de platou, Adrian Pintea. "Când am început să facem «Lumini şi umbre», Adrian a jucat rolul lui Zeno, nepotul paralitic al personajului meu. M-am ataşat foarte mult de el, era ardelean de-al meu, un băiat disciplinat, sârguincios, cu foarte mult bun-simţ, cu suficientă lectură. Înţelegea rostul personajului în dramă, înţelegea lumea în care se întâmpla acest lucru, era puţin revoluţionar în casa senatorului pe care îl interpretam eu. Între noi se născuse o dragoste aşa, şi în scenariu era un sentiment cald de iubire a bunicului faţă de nepot."
Serialul nu este cunoscut publicului acestor vremuri, dar revăzut credem că ar descrie perfect ceea ce se întâmplă în societatea românească de astăzi. La fel ca şi Caragiale, mereu actual...
Citește pe Antena3.ro