x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Zile pline la TIFF

Zile pline la TIFF

de Maria Sârbu    |    02 Iun 2013   •   18:20
Zile pline la TIFF

O deschidere spectaculoasă, un week-end plin şi un promiţător început de săptămână: acestea par să-l mulţumească pe publicul spectator din Cluj-Napoca, oraşul în care se desfăşoară a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF, 31 mai – 9 iunie). Au venit la deschidere, în Piaţa Unirii, peste 1.600 de persoane, după cum informează organizatorii (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc). După ceremonia la care au fost prezentaţi invitaţii străini şi români, publicul aflând că vedete în acest an sunt filmele, s-a difuzat, în premieră, primul spot cu actriţa Luminiţa Gheorghiu, dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 - pentru proiecţiile din Piaţa Unirii. De notat că Luminiţa Gheorghiu este imaginea TIFF din acest an, în ultima zi a festivalului ea urmând să primească Premiul de Excelenţă.

Clujenii laudă acţiunea organizatorilor şi a celor care i-au susţinut, din week-end, de a aduce aproximativ 250 de copii din comunităţile de romi pentru a sărbători Ziua copilului în festival. După ce au văzut filmul “Lotte şi misterul pietrei Lunii”, la Cinema Arta, micii spectatori au petrecut 1 iunie la Castelul Banffy. Săptămâna începe cu un masterclass al influentului producător de film din Marea Britanie Nik Powell, dar şi cu un concert al minunatului grup The Tiger Lillies. Şi, desigur, toată ziua filme...

Printre nenumăratele evenimente care urmează să aibă loc la TIFF se numără lansarea setului de DVD-uri cu integrala cinematografică Lucian Pintilie, din 7 iunie. Este, precum spun organizatorii, “cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

×