x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Zilele Filmului Românesc la Berlin, un eveniment în colaborare cu prestigiosul cinematograf Zeughaus

Zilele Filmului Românesc la Berlin, un eveniment în colaborare cu prestigiosul cinematograf Zeughaus

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Feb 2019   •   16:49
Zilele Filmului Românesc la Berlin, un eveniment în colaborare cu prestigiosul cinematograf Zeughaus

Pe 26 februarie, în centrul istoric al Berlinului, s-a dat startul unuia dintre cele mai importante evenimente românești ale anului în capitala germană: Zilele Filmului Românesc, la Cinematograful Zeughaus, din complexul Muzeului Național de Istorie a Germaniei. Seria Rekonstruktion. Filmland Rumänien, aflată la cea de 4-a ediție, va prezenta până la 30 martie un număr de 19 producții cinematografice, premiate la festivalurile internaționale, inclusiv o selecție a unor filme care au obținut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Seria a fost deschisă în data de 26 februarie cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Titlul pornește de la o frază rostită în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941, de către viceprim-ministrul de atunci, Mihai ”Ică” Antonescu. Regizorul Radu Jude îi oferă ”micului Antonescu” un răspuns cinematografic în viziune proprie, respectiv povestea unei reconstituiri istorice. Jude îmbină narațiunea filmică cu imagini de arhivă și lecturi din cărţi de specialitate, spre a aborda un moment istoric tragic, petrecut la Odessa în toamna anului 1941.

Din program mai fac parte „Alice T” și „Un Etaj Mai jos”, de Radu Muntean, „Comoara”, „Fotbal Infinit” și „Al doilea joc“, de Corneliu Porumboiu, „Sieranevada”, de Cristi Puiu, „Soldații. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, „Două Lozuri”, de Paul Negoescu, „Țara moartă”, „Aferim” și „Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Vânătoare”, de Alexandra Bălteanu, „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, „Ana, mon amour”, de Peter Călin Netzer,  „Aniversarea”, de Dan Chișu, și „Câini”, de Bogdan Miriță.

Câteva dintre proiecții vor fi urmate de discuții cu publicul, avându-le invitate pe regizoarea Ivana Mladenovic, în seara de 6 martie, pe scenarista Xandra Popescu, în seara de 12 martie, pe producătoarea Bianca Oana, pe 24 martie, și pe monteuza Dana Bunescu, în seara de 26 martie.

×