x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Maestrul și Ucenicii

Maestrul și Ucenicii

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Iun 2020   •   10:51
Maestrul și Ucenicii

Maestrul Corneliu Baba, semnatarul unor opere perfect contemporane prin umanismul lor, a influențat generații de artiști români, tot mai râvniți la nivel internațional. Astăzi, maestrul se întâlnește cu o parte dintre ucenicii-artiștii săi contemporani în Licitația de Artă Contemporană și Postbelică din 2 iulie.

 

Figura celui mai mare portretist român - Corneliu Baba, se regăsește în opera „Autoportret” realizată în 1969 de către artist, dar și în lucrarea care provine din colecția artistului - „Din carnetul unui pictor (Autoportret)”, care au prețuri de pornire, în licitație, de 2.500 de euro, respectiv 400 de euro. Recunoscut pentru reacția în fața absurdului dictaturii comuniste din România, Corneliu Baba realizează în ultima perioadă de creație bogata serie de Arlechini, iar unul dintre aceștia va fi scos spre vânzare, cu un preț de pornire de 6.000 de euro.

Pivotul central al licitației este alcătuit și din câțiva ucenici ai maestrului Baba, între care Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu sau Sorin Dumitrescu. Elevul preferat al lui Corneliu Baba, Ștefan Câlția, aparține, astăzi, primului eșalon al plasticienilor români contemporani, fiind apreciat în străinătate ca un talent excepțional, prezent în licitație cu două lucrări în decor de teatru - „Spectacol” și „Ianus pe apă”, cu un preț de pornire de 20.000 de euro.

 

 Tot sub îndrumarea maestrului Baba, artistul Sorin Ilfoveanu dezvoltă un univers populat de personaje mitologice, dovadă fiind și lucrarea „Moscofor” (preț de pornire - 3.000 de euro), unde surprindem o relație consubstanțială între animal și umanitate. Profund influențat de impactul universului Baba, artistul contemporan Sorin Dumitrescu realizează lucrarea „Templu”, care pornește în licitație pentru un preț de 2.000 de euro. 

 

Valoroși artiști români cu cotă internațională, care completează paleta contemporană din 2 iulie, sunt Șerban Savu, Mircea Suciu, Geta Brătescu, Ciprian Mureșan sau Mircea Cantor. Întâlnirea între artiștii de ieri, de azi și de mâine va avea loc online.

 

 

 

 

 

×