x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 3000 de spectatori la ARTmania. Pentru prima oară în istoria sa, festivalul nu a avut loc în Piaţa Mare

3000 de spectatori la ARTmania. Pentru prima oară în istoria sa, festivalul nu a avut loc în Piaţa Mare

11 Aug 2014   •   19:32
3000 de spectatori la ARTmania. Pentru prima oară în istoria sa, festivalul nu a avut loc în Piaţa Mare
Sursa foto: VICTOR STROE/JURNALUL NATIONAL

În weekend-ul trecut, la Sibiu s-a desfăşurat cea de-a noua ediţie a ARTmania Festival. Manifestarea, devenită tradiţională şi cu un public devotat din ţară şi străinătate (Bulgaria, Ungaria, Germania, Spania, Polonia, Suedia plus un grup de britanici care au venit special pentru concertul Peter Hammil) a avut loc în două hale a fostei fabrici Balanţa, situate la aproximativ 1,5 km distanţă de Piaţa Mare şi foarte aproape de gară. Una dintre hale (cea mai mare), botezată Grota Vampirilor a găzduit concertele iar în cea de-a doua s-au ţinut o serie de expoziţii, proiecţii de filme de la Dracula Film Festival, evenimente Cărtureşti Pop-Up Store, şedinţe de tatuaje şi make -up etc.

Sâmbătă, în sala 'de cinema', Editura Adenium a lansat a doua ediţie a antologiei 'Arta Sunetelor'- coordonator Radu Lupaşcu- cu un cuprins deosebit de atractiv, cu texte nepublicate în spaţiul virtual.

Tot în premieră la ARTmania, în Grota Vampirilor au avut loc două concerte târziu în noapte, atât vineri, cât şi sâmbătă: după Rage au evoluat An Theos iar după Therion - The Hourglass, două trupe româneşti care s-au clasat pe locul al doilea la concursul de preselecţie pentru ARTmania. Peter Hammill, zeul muzicicii progresive a deschis joi seria concertelor din cadrul ARTmania, pe scena amenajată în curtea Muzeului Brukenthal, după care, pe scena din curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger a urcat trupa britanică 65daysofstatic, în premieră în România. Revenind la concertele 'principale' din Grota Vampirilor, după recitalurile trupelor autohtone au urcat pe scenă - vineri- Wartime din Bulgaria şi Diary of Dreams din Germania. Ambele au lăsat o bună impresie şi au 'încălzit' publicul pentru   atracţiile serii: Eluveitie din Elveţia şi Rage din Bulgaria. Dacă Eluveitie a cântat un folk metal deosebit de atractiv şi şi-au promovat noul album ('Origins') Rage a oferit un regal de speed & power metal şi au făcut o retrospectivă a pieselor reprezentative din întreaga carieră (de 30 de ani). Sâmbătă, prima trupă 'de afară' a fost Shattered Hope din Grecia care a susţinut un apreciat recital -doom metal, urmată de 'cavalerii templieri' din grupul italian Rîul Doamnei. Preocupaţi de istorie şi fani ai lui Vlad Ţepeş, italienii şi-au ales numele după locul unde- spune legenda- s-a sinucis nevasta acestuia. Averizată fiind că turcii urmau să atace Cetatea Poienari, nevasta lui Ţepeş s-ar fi aruncat în Rîul Doamnei (afluent al Argeşului) pentru a nu fi capturată. Italienii au impresionat cu un show dinamic în care şi-au prezentat piese din  'Fatima', 'Apocryphal' şi 'Le Serpent Rouge'- două albume şi un EP din trilogia despre creştinism şi biserică. Din cauza unor probleme de sănătate a chitaristului, Crematory n-a mai ajuns la Sibiu fiind înlocuită de Equilibrium. Mulţi dintre cei prezenţi au fost mulţumiţi de schimbare şi au încurajat frenetic trupa germană care a oferit un show folk metal foarte dinamic. Suedezii de la Therion şi-au încântat fanii cu un aplaudat şi prelungit spectacol symphonic metal.

×