După o „tăcere” lăsată peste Sala Radio din motive pandemice, muzica a revenit pe scena bucureșteană în 2021, în primul concert transmis în direct (LIVE) - fără public în sală.
Miercuri, 27 ianuarie, de la ora 19.00, apreciatul dirijor TIBERIU SOARE s-a aflat la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO, într-un frumos concert dedicat integral lui Mozart, de la a cărui naștere s-au împlinit, chiar în ziua concertului, 265 de ani. Primele sale creații datează de la vârsta de 5 ani și în doar 35 de ani de viață genialul Amadeus a compus peste 600 de lucrări în aproape toate genurile muzicale ale timpului, dintre care 27 de concerte de pian!
Nenumărate cuvinte memorabile s-au scris despre el. Schumann spunea : „Sunt lucruri în lume despre care nimic nu poate fi spus, ca Simfonia nr. 41 a lui Mozart, Shakespeare sau pagini din Beethoven”, Ceaikovski îl considera un „Cristos al muzicii” și apreciatul dirijor Georg Solti mărturisea: „Mozart te face să crezi în Dumnezeu pentru că nu este posibil ca un astfel de fenomen să sosească în lume și să lase în urma sa un asemenea număr de capodopere.”
În concertul ce a fost transmis LIVE de pe scena Sălii Radio publicul a putut asculta Simfonia nr. 35 – Haffner (creată cu prilejul înnobilării unui membru al familiei Haffner din Salzburg) și Concertul nr. 12, în interpretarea solistică a pianistului HORIA MIHAIL.
Orchestra de Camera Radio. Foto : Alexandru Dolea
Evenimentul a fost urmărit pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și în streaming live pe Internet.
Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, TIBERIU SOARE îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale.
În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alături de Angela Gheorghiu: 2013 - Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). În 2014, în Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă, în cadrul unui festival anual - Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat în același an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein Graz - Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam și Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.
Pianistul Horia Mihail
După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a. Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov.