x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ansamblul Archaeus

Ansamblul Archaeus

de Michaela Roşu    |    06 Sep 2011   •   21:00
Ansamblul Archaeus

Muzica? O "experienta interioara": STEFAN NICULESCU (1927- 2008). MAESTRUL... Sextuplum. Cercetator fervent al creatiei enesciene, compozitorul a fost atras, de-a lungul intregii sale cariere, de eterofonie, ca principiu de creatie. Pentru ca ea – argumenta Stefan Niculescu – constituie "pendularea intre starea monovocala si cea plurivocala, adica alternanta intre unison si plurimelodie". Iar inceputurile tehnicii eterofonice se afla si in muzica bizantina, nesecatul izvor...

CARMEN PETRA-BASACOPOL (n.1926). Numele compozitoarei cheama in memorie sonoritatile harpei, instrument pentru care a compus lucrari antologice. Are insa un numar mare de lucrari de diferite genuri, incluzand opera si baletul. Melopeea pentru clarinet solo ne intoarce in ambianta muzicii de camera, defi nitorie pentru latura artistica a compozitoarei..

"Lucrarea Omnia Unus Est (2009) se bazeaza pe cateva linii muzicale, paralele de fapt, toate variatiuni mai mult sau mai putin structurate ale unui ison elementar, permanent prezent. Cea mai complexa structura pe plan armonic este reprezentata de cateva fragmente din Corale de Johann Sebastian Bach, ce interfereaza cu celelalte linii; cadentele cerute repetat de frazele respective vor aparea
abia in coda lucrarii" – CORNELIU DAN GEORGESCU, nascut in anul 1938 la Craiova si stabilit, din 1987, la Berlin. Autorul unor numeroase lucrari simfonice si de camera, al carui nume este asociat, inca din anii ’70, cu estetica muzicii arhetipale sau, in egala masura, cu problematica muzicii atemporale, ambele idei teoretizate de compozitor in pagini de referinta.

COSTIN MIEREANU (n. 1943). Compozitor roman, stabilit in Franta (1977). Si-a desavarsit studiile de la Academia de Muzica din Bucuresti, prin doctorate in semiotica muzicala si in litere. (Paris, l978, 1979). Muzicolog, cercetator, profesor. Publica studii si mai multe volume. Propriile idei de compozitie se hranesc in permanenta din posibilele conexiuni cu alte arte sau cu fi lozofi a. Tehnici diverse ale secolului XX sunt experimentate de compozitor in forme complexe, determinate, la randul lor, de aceasta conceptie de interdisciplinaritate in actul sau creator. A scris peste 100 de lucrari pentru orchestra, ansamblu instrumental, vocal-simfonic, opera, balet.

EUGEN WENDEL (n. 1934 la Valea Rea, judetul Bacau si stabilit apoi in Germania) este si inginer specializat in electroacustica. Aceasta dubla pregatire i-a permis compozitorului cercetarea cat mai nuantata a posibilitatilor coloristice ale instrumentelor, ca baza a discursului sau. Creatia lui Eugen Wendel cuprinde lucrari simfonice, vocal-simfonice, camerale. Din ea, Liviu Danceanu a ales pentru actuala editie a festivalului, piesa Spectrum.

PETER RUZICKA (n. 1948), compozitor si dirijor german, a studiat compozitia cu Hans Werner Henze si Hans Otte. In creatia sa, un loc important il ocupa lucrarile orchestrale, de muzica de camera si opera. In calitate de dirijor, a condus ansambluri cu nume sonore, precum Orchestrele Simfonice din Berlin si Viena, Capela de Stat din Dresda, Concertgebouw din Amsterdam Gewandhaus din Leipzig s.a .

OCTAVIAN NEMESCU (n. 1940). Intr-un studiu recent consacrat avangardei in componistica romaneasca, Octavian Nemescu releva (si implicit se autodefineste in raport cu) categorii (tehnici, concepte, estetici) ale ultimelor sase decenii: muzica spectrala, arhetipala, ritualica, ancorata in atemporalitate, intiatica ... Dincolo de toate acestea, adaugam noi, ramane forta interioara a creatorului, inconfundabila, transcendentala. Asadar, Finalis Septima. Si, sa nu uitam : ARCHAEUS !


Infiintat in 1985 cu scopul de a promova cele mai diverse tendinte si orientari din muzica contemporana, ansamblul ARCHAEUS, condus de compozitorul si profesorul Liviu Danceanu, activeaza sub egida Uniunii Compozitorilor din Romania. Repertoriul extrem de variat acopera stiluri si perioade muzicale diferite, incluzand muzica bizantina si muzica contemporana. Este un grup compact reunind cativa dintre cei mai interesanti instrumentisti ai momentului, fi ecare in parte cu disponibilitati solistice. Pentru activitatea sa, ansamblul a fost rasplatit cu Premiul ATM in 1987, Premiul Criticii in 1991, Premiul Publicatiei Muzica Azi in 1996, Premiul Scores in 1997.


Miercuri 7 sept
Ora 17:00
Sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "Muzica secolului XXI"
Ansamblul ARCHAEUS

Program:
● Stefan Niculescu – Sextuplum
● Carmen Petra-Basacopol – Melopee pentru clarinet solo
● Corneliu Dan Georgescu – Omnia Unus Est
● Costin Miereanu – Solo IV pentru fagot
● Eugen Wendel – Spectrum
● Peter Ruzicka – Rezitativ
● Octavian Nemescu – Finalis Septima

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011