x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica În pași de dans

În pași de dans

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2021   •   13:19
În pași de dans

De Ziua Dansului, un film despre dans pe TIFF Unlimited

 

De Ziua Internațională a Dansului, joi 29 aprilie, ora 20:00, JTI vă invită la un film cu și despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. Documentarul Bobbi Jene, regizat de Elvira Lind este o poveste emoționantă a dansatoarei care a renunțat la Batsheva Dance Company și la Ohad Naharin, pornind în căutarea propriei identități artistice. Filmul a fost prezentat prima dată de JTI la ediția TIFF din 2018.

 

„Regizoarea Elvira Lind încearcă aproape nevrotic să surprindă măcar o moleculă din universul interior și exterior a lui Bobbi Jene, o frumusețe simplă cu o tristețe lăuntrică. Totuși, mușchii dansatoarei se încordează din nou, și din nou și continuă, în ciuda oricărui dezechilibru.” (Cosmin Popa, APERITIFF)

 

Bobbi Jene este mai ales despre ambiție și perseverență, chiar și în lipsa echilibrului. Dansatoarea îl lasă în urmă pe mentorul ei, Ohad Naharin, ca să meargă mai departe, pe propriul drum. Documentarul Elvirei Lind poate fi despre fiecare dintre noi, despre dorința de a continua și de a fi noi înșine   într-un context complet nou și care nu oferă vreo certitudine. Arta trebuie să ne reamintească să nu renunțăm la vise și planuri, la atingerea propriului potențial, dincolo de dezechilibrele cu care ne confruntăm. Vom continua să susținem dansul contemporan, să fim parteneri ai TIFF și ai celor mai importante evenimente culturale din România. Pentru că suntem convinși că este nevoie acum, mai mult decât oricând, de conexiunea pe care artele spectacolului o creează între oameni”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

                                                 

De-a lungul timpului, JTI și-a asociat numele cu cele mai desăvârșite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment organizat din anul 2000, a devenit un reper de tradiție pentru dansul contemporan.

 

În cadrul TIFF, JTI continuă tradiția Întâlnirilor și prezintă la fiecare ediție filme de artă, legate de lumea dansului: La Danse în regia lui Frederick Wiseman, Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecției 3D, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed și Christian Holten Bonke, Dancing on broken glass, regizat de Marek Ťapák, Păsări rare de T.M. Rives, Polina de Angelin Preljocaj și Valérie Müller, The White Craw, în regia lui Ralph Fiennes sau Cunningham de Alla Kovgan, sunt câteva dintre proiecțiile prezentate de JTI la TIFF.

 

 

TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind și primul festival internațional de film de lungmetraj din țară. Lansat în 2002, la Cluj-Napoca, de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF împlinește anul acesta 20 de ani. Pentru iubitorii de film este disponibilă pe tot parcursul anului TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu filme noi lansate săptămânal. Pe unlimited.tiff.ro pot fi vizionate filme de autor, filme independente, premiate în marile festivaluri. Un conținut divers, atent curatoriat, cu secțiuni tematice și colecții de autor, care includ atât filme din programul festivalului, cât și din portofoliul companiilor de distribuție de film din România.

 

JTI și-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), și a fost una dintre primele companii multinaționale care a investit pe plan local. JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, al TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din orașele mici și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural național. Compania susține, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnaliști, fiind de asemenea partener al Burselor EuropaFM și Internship 2.0. Din 1998, se desfășoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici primesc zilnic alimente și medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat și colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC și alte organizații neguvernamentale, sprijinind proiecte de incluziune prin care sunt susținute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale țării.

 

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun și produse pentru vapat, cu operațiuni în peste 130 țări. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 44.000 de angajați, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

 

 

Foto: Mihail Cratofil

 

 

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII preia mesajul oficial de Ziua Internațională a Dansului

 

Dansul este expresia fizică a relațiilor, sentimentelor și ideilor umane, exprimate prin mișcare și ritm. Dansul este pulsul omenirii, adânc înrădăcinat în inima fiecărei culturi, de-a lungul timpurilor și istoriei. Dincolo de genuri, stiluri și tradiții, dincolo de rolul său, variind de la domeniul de recreere la cel spiritual, dansul este emoție și speranță, dansul este magie.

 

Ca orice artă a comunicării, greu încercată în timpul pandemiei, Dansul a demonstrat în 2020 că rezistă și se poate reinventa. Că ramâne același limbaj ascuns al sufletului, cum îl definea Martha Graham, care unește dincolo de cuvinte și care ajută omul să înfrunte toate provocările, înfrumusețându-i viața.

 

La data de 29 aprilie, este celebrată Ziua Internațională a Dansului. Sărbătoarea, instituită din 1982 de ITI (Institutul Internațional de Teatru), prin Comitetul Internațional al Dansului, comemorează și ziua de naștere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Scopul acestei zile mondiale este promovarea dansului în toate formele sale, dar și depășirea granițelor politice și culturale cu ajutorul limbajului său universal.

 

Potrivit tradiției, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un cuvânt de suflet, prin intermediul tuturor instituțiilor din lume dedicate acestei artei. În 2021, mesajul îi aparține lui Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart, unul dintre cei mai valoroși balerini ai momentului.

 

Este un privilegiu că există o zi recunoscută în întreaga lume, care să aducă în prim-plan această artă și care să îi reunească pe toți iubitorii ei.

 

Foto: Mihail Cratofil

 

 

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII se alătură ilustrului mesager al evenimentului și urează La mulți ani Comunității Dansului, tuturor celor care îl practică, profesioniști sau amatori, preluând declarația oficială a lui Friedmann Vogel:

 

„Totul începe cu mișcarea – o înclinație pe care o avem cu toții – iar dansul este o mișcare rafinată, un mijloc de comunicare. Chiar dacă o tehnică perfectă este importantă și impresionantă, în cele din urmă ceea ce exprimă dansatorul în interiorul mișcării este de fapt esența.

 

Ca dansatori, suntem într-o mișcare continuă, aspirând să creăm momente de neuitat. Indiferent de genul dansului, este ceea ce fiecare dansator să străduiește să obțină.

 

Așa că, atunci când, în mod neașteptat nu am mai putut să dansăm în spectacole, cu teatrele închise și cu festivalurile anulate, lumea noastră s-a oprit. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public. Niciodată în istoria recentă comunitatea dansatorilor nu a fost pusă la încercare în a-și găsi motivația, rațiunea de a fi.

 

De-abia atunci când ne este luat ceva prețios, ne dăm seama cu adevărat cât de important era ceea ce făceam și cât de mult înseamnă dansul pentru societate în general. Dansatorii sunt adesea lăudați pentru abilitățile lor fizice când, de fapt, ne bazăm mai mult pe forța noastră mentală. Cred că tocmai această combinație unică între agilitatea fizică și psihică este cea care ne-a ajutat să ne depășim, să ne reinventăm, ca să putem dansa în continuare și să rămânem o sursă de inspirație.”

 

 

Vogel

 

 

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.

×