x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Laudatio. Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Zubin Mehta

Laudatio. Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Zubin Mehta

19 Sep 2011   •   21:00
Laudatio. Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Zubin Mehta

Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti devine astazi, prin prezenta maestrului Zubin Mehta in acest cadru festiv, un punct cardinal in geografi a spirituala si muzicala a timpului nostru.

Nascut la Bombay intr-o familie de muzicieni, in sanul careia isi incepe instructia muzicala, Zubin Mehta isi continua studiile in 1954 la Viena, la clasa lui Hans Swarowsky, fiind coleg cu Lorin Maazel, Claudio Abbado si Daniel Barenboim. Dupa numai patru ani, in 1958, Zubin Mehta castiga concursul international de dirijat de la Liverpool si i se acorda, de asemenea, premiul Academiei de vara de la Tanglewood.

Incepand cu 1961 este invitat sa dirijeze la Filarmonicile din Viena, Berlin si Filarmonica Israeliana. La varsta de numai 28 de ani isi face aparitia revelatorie in cadrul festivalului Enescu (1964). Periplul sau in calitate de director muzical al multor orchestre include Montreal Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, New York Philharmonic, Teatro Maggio Musicale Fiorentino, Israel Philarmonic Orchestra – pe care o pastoreste din 1977, iar in 1981 este numit pe viata director muzical.

In domeniul operei, dupa debutul cu Tosca la Montreal in 1963, Zubin Mehta dirijeaza in cele mai importante teatre de opera din lume: Metropolitan Opera din New York, Opera de Stat din Viena, Covent Garden, La Scala, Operele din Chicago, Florenta, Salzburg Festival, Opera de Stat din München, al carei director muzical este timp de opt ani. De asemenea, este presedintele Festivalului Mediteranean de la Valencia, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri muzicale din lume.

Lista onorurilor si premiilor sale este impresionanta, neputand fi toate cuprinse in aceasta prezentare. Alegem doar cateva dintre ele: cetatean de onoare al Florentei si Tel Aviv-ului, distinctia Inelul Nikisch oferita lui de Karl Böhm, apoi membru de onoare al Operei de Stat din Viena, al Operei Bavareze de Stat, Gesellschaft der Musikfreunde din Viena si dirijor de onoare al multor orchestre de prim rang din lume. Familia Imperiala Japoneza i-a conferit in 2008 cea mai mare distinctie: Praemium Imperiale.

Acestea sunt citeva din piscurile extraordinarei activitatii desfasurate tot timpul si pretutindeni de catre maestrul Zubin Mehta. Sa adaugam si implicarea sa sociala si educativa care se manifesta constant, caci maestrul este preocupat de descoperirea si scolirea multor tineri talentati din toata lumea. Atat in India – prin intermediul Fundatiei Muzicale ce poarta numele tatalui sau Mehli Mehta –, cat si in Israel, prin scoala de muzica Buchmann-Mehta din Tel Aviv, el impartaseste din preaplinul experientei, talentului si sufletului sau unor tineri muzicieni aspiranti, chiar daca acestia sunt fara posibilitati materiale. Implicarea sa filantropica, precum si generozitatea sa proverbiala au in contemporaneitate o valoare deosebita, pentru ca devin un exemplu de urmat si pentru alti artisti.

Temperamentul arzator ce strabate interpretarile sale, in special in talmacirile simfoniilor lui Bruckner si Mahler, apoi in muzica lui Richard Strauss ori in operele lui Verdi sau Puccini, da un specific manierei sale dirijorale, atat de personale, energice si infl acarate. Firescul sensului frazarii, adancimea viziunii si vigoarea sustinerii formale, dublate de claritatea intentiei expresive, de o mimica sugestiva si o gestica uluitor de eficienta sunt caracteristicile acestui stil dirijoral fascinant. Suntem mandri si recunoscatori ca va avem printre noi, stimate Maestre Zubin Mehta! Fie ca bagheta de magician a lui Zubin Mehta sa impartaseasca din preaplinul darurilor sale si slujitorilor Muzicii din Romania.

Dinu Lipatti, celebrul pianist roman – absolvent al acestei universitati muzicale din Bucuresti – spunea urmatorul lucru: 'Nu va serviti de muzica, serviti-o!'. Avem aici un exemplu de implinire a acestui principiu simplu, de a servi muzica prin tot ceea ce face: charismaticul Zubin Mehta.
Horia Andreescu

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011