x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Turneu al Operei Naționale București în contextul Jocurilor Olimpice - Ethos Românesc în Grădinile Palatului Versailles

Turneu al Operei Naționale București în contextul Jocurilor Olimpice - Ethos Românesc în Grădinile Palatului Versailles

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Iul 2024   •   23:30
Turneu al Operei Naționale București  în contextul Jocurilor Olimpice - Ethos Românesc în Grădinile Palatului Versailles

Opera Națională București, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, a realizat în săptămâna 22 -26 iulie 2024 un turneu la Paris, în contextul Jocurilor Olimpice. Proiectul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și Institutul Cultural Român din Paris, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Franceză.

Evenimentul de deschidere, un concert simfonic și coral de excepție, a avut loc luni, 22 iulie, în „Potager du Roi”, Jardin Le Nôtre - Grădinile Versailles. Cunoscutul dirijor Daniel Jinga, alături de Orchestra, Corul Operei Naționale București și solistele Oana Șerban și Maria Coman au interpretat reprezentative piese de muzică clasică românească. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Ioana Bivolaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză, Simona Miculescu, Președinte al Conferinței Generale a UNESCO, Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român și regizorul de operă Jean Paul Scarpitta. La eveniment au mai fost prezenți și Ambasadorii României, Portugaliei și Ciprului în Republica Franceză.

 

Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român: „A fost o seară într-adevăr minunată la Palatul Versailles și m-am bucurat să iau parte la primul eveniment din seria manifestărilor culturale pe care Opera Națională București le organizează aici, la Paris, în contextul deschiderii Jocurilor Olimpice și în contextul prezenței românești la Jocurile Olimpice. Mă bucur că Opera Națională București este alături de sportivii români, unind excelența din sport cu excelența în domeniul culturii. Mă bucur, de asemenea, că această ocazie specială la care se împlinesc 100 de ani de la prima medalie a României la o ediție a Jocurilor Olimpice are loc tot în Paris, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu 100 de ani. Avem ocazia să prefațăm participarea românească aici, cu aceste evenimente minunate în locuri emblematice ale Parisului, prin concertele pe care Opera le va oferi și pentru comunitatea românească de aici, dar și pentru publicul din Paris de la Olimpiadă, culminând cu deschiderea Casei României la Ambasada României.”

 

Ioana Bivolaru, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Franceză: „Este un moment extraordinar, deschidem sezonul olimpic românesc la Versailles prin acest concert al Operei Naționale București la Ambasada României de la Paris. Este pregătită deja Casa României, casa ospitalității, onorăm Ministerul Afacerilor Externe, Comitetul Olimpic Sportiv Român, Institutul Cultural Român, performanțele, excelența, sportivii români. Este un proiect deosebit, ne aflăm la Versailles și avem acest debut deosebit. Opera va fi, de asemenea, prezentă într-un loc de patrimoniu, acest loc care este Ambasada României la Paris, Palatul Béhague. Pornim în forță cu Ethos Românesc, suntem alături de sportivii români, avem o echipă extraordinară, sperăm să auzim Imnul României nu doar interpretat de Opera Națională București în acest cadru special, ci la cât mai multe probe și să ne bucurăm de cât mai multe medalii ale sportivilor români. Suntem la Paris, avem o energie minunată, este un spirit de solidaritate, un spirit de împreună. Sportul și muzica sunt acești ambasadori ai României astăzi la Paris, sunt vectori de imagine și suntem foarte bucuroși că avem prilejul unui concert minunat despre tot ce înseamnă suflet românesc la Paris în contextul Jocurilor Olimpice Paris 2024.”

 

Simona Miculescu, Președinte al Conferinței Generale a UNESCO: „Am petrecut o seară absolut magică în Grădinile Versailles și de data aceasta nu doar datorită frumuseții locului și unicității lui. A fost o seară românească excepțională în care într-adevăr Ethos-ul Românesc a pătruns în sufletul fiecărui spectator, fiecărui om care a avut norocul să fie prezent la acest eveniment de excepție. Sunt foarte mândră de colegii mei de la Ambasada României în Republica Franceză, sunt foarte mândră de toți cei care au participat și au contribuit la acest succes al României, Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A fost atâta emoție în această seară în care arta și sportul s-au îngemănat, în care talentul românesc artistic a onorat talentul românesc sportiv. Maestrul Daniel Jinga și Corul și Orchestra Operei Naționale ne-au obișnuit, așa cum au făcut-o și acum doi ani la UNESCO, să ne îmbrățișeze sufletele cu minunăția darului și harului lor.”

 

Daniel Jinga, dirijor și manager general al ONB: „Ne aflăm din nou alături de Corul și Orchestra Operei Naționale București, într-un turneu internațional, într-un context foarte favorabil pentru noi. Suntem în Grădinile Palatului Versailles, unde vom avea un spectacol numit Ethos Românesc în Grădinile Palatului Versailles. Mai exact, suntem în Potager du Roi și avem un public foarte numeros, suntem fericiți să constatăm asta, vom interpreta numai muzică românească, vom încerca să reprezentăm aici cultura română cât se poate de bine. Pe 25 iulie vom cânta la Casa Olimpică, în incinta Ambasadei României, în prezența sportivilor români care participă la Olimpiadă. Vom interpreta Imnul Național al României, Imnul Olimpic, Rapsodia I de George Enescu, Balada de Ciprian Porumbescu. Este frumos când arta se împletește cu sportul.”

 

A urmat un concert de muzică sacră susținut de Corul și Orchestra Operei Naționale București alături de soliștii Oana Șerban, Maria Coman și Alexandru Constantin, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, pe 24 iulie, ora 17:00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” (9 bis, Rue Jean de Beauvais, 75005 Paris).

 

Turneul ONB în contextul Jocurilor Olimpice s-a încheiat pe data de 25 iulie, la sediul Ambasadei României în Republica Franceză, în cadrul evenimentului de inaugurare a Casei României la Jocurile Olimpice Paris 2024, unde, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, Orchestra și Corul Operei Naționale București au prezentat un program de muzică clasică românească. Acest eveniment s-a bucurat de participarea extraordinară a Excelenței Sale, Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, însoțit de demnitari și mari personalități ale sportului românesc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

×