x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură O călătorie în jurul lumii 

O călătorie în jurul lumii 

de Maria Coman     |    05 Iul 2022   •   07:55
O călătorie în jurul lumii 

Mi-am propus să continuăm și astăzi călătoria noastră prin lume, o călătorie pe care o facem cu ajutorul cărților. Așa că astăzi vom face câteva excursii rapide în locuri mai puțin cunoscute, dar și în orașe pe care probabil le-am vizitat mulți dintre noi. 

Și ne oprim întâi în Insulele Marchize, cu romanul La soarele neîmblânzit. Este cel mai izolat arhipelag din lume, cu un dureros trecut colonial, unde cinci cititoare pasionate şi scriitoare aspirante au fost selectate de o editură pariziană să participe la un atelier de scriere creativă sub coordonarea unui romancier faimos. Un sejur de o săptămână la capătul lumii şi un singur scop: producerea unui bestseller cu totul original. Care ar fi însă cel mai bun început de roman? Pe ţărmul negru scăldat de apele turcoaz ale Pacificului, cele cinci femei sunt pe cale să afle pe propria piele când o dispariţie misterioasă şi un simbol rău prevestitor transformă un exerciţiu literar într-un joc criminal. Împânzită de turişti veniţi pe urmele lui Paul Gauguin şi ale lui Jacques Brel în căutarea paradisului pierdut şi a străvechii culturi polineziene, insula Hiva Oa devine treptat scena bănuielilor şi a manipulărilor, unde oricine poate să mintă şi... să moară. Fiindcă în inima pădurii tropicale, sub ochii neliniştitori ai straniilor tiki întruchipând fiinţe pe jumătate oameni, pe jumătate zei, cineva a ucis. Şi va ucide din nou. Un roman polifonic despre rănile adânci ale istoriei şi puterea literaturii, unde aşteptările sunt înşelate la fiecare pas, iar glasul fermecător al Maïmei, adolescenta care investighează, împreună cu poliţistul Yann, morţile misterioase de pe insulă, va face deliciul cititorilor, strecurând în această atmosferă de coşmar o notă de prospeţime şi un umor savuros.

Mergem mai departe, în Venezuela. În Caracas,  Adelaida Falcón îşi înmormântează mama – singura familie pe care a avut-o vreodată – şi se teme că, la lăsarea nopţii, hoţii vor jefui mormântul. Nici măcar morţii nu-şi pot afla liniştea aici. Adelaida a copilărit într-o Venezuelă prosperă, care primea imigranţi în căutarea unei vieţi mai bune, locuind împreună cu mama ei într-un apartament modest. Dar acum? În fiecare zi se aşază la coadă la pâine, care se termină invariabil înainte să ajungă la casă. În fiecare noapte îşi astupă ferestrele cu bandă adezivă, ca să nu intre gazele lacrimogene împrăştiate de forţele de ordine asupra protestatarilor. Când nişte femei care se dau drept revoluţionare îi ocupă apartamentul, Adelaida se vede nevoită să ia o serie de decizii îngrozitoare pentru a putea supravieţui într-o ţară ce alunecă în anarhie, unde cetăţenii par tot mai învrăjbiţi unii împotriva altora. Dar cât de departe este dispusă să meargă? Romanul Karinei Sainz Borgo este o odă adusă poporului venezuelean şi un memento terifiant al felului în care lumea aşa cum o ştim se poate dezintegra într-o clipă, sub ochii noştri.

Înapoi în Europa, la Paris, dar într-o epocă mai veche. Parizianul este un roman captivant şi complex, plin de suspans, inspirat din viaţa străbunicului autoarei, prin intermediul căreia se reconstituie o epocă istorică fascinantă: sfârşitul Imperiului Otoman şi deşteptarea conştiinţei naţionale palestiniene. Midhat Kamal, fiul unui negustor de textile înstărit din Nablus, pleacă în 1914 să studieze medicina în Franţa şi, pe măsură ce cunoaşte o lume şi o civilizaţie noi, descoperă fragilitatea relaţiilor interumane şi a propriei persoane. Prin ochii săi suntem martori la evoluţii politice încâlcite, la tragedii şi la lupta pentru independenţă a palestinienilor de la începutul secolului XX până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Pe fundalul unui climat politic tensionat care continuă să caracterizeze Orientul Mijlociu şi în prezent, romanul abordează problema identităţii, a iubirii eterne, a modului straniu în care trecutul poate perturba prezentul.

Parcul pentru câini Olenka, o tânără originară din Ucraina postsovietică, vine aproape zilnic într-un parc din Helsinki pentru a urmări obsesiv o familie parcă ieşită dintr-o reclamă: un cuplu frumos şi prosper, cu doi copii şi un câine. Gestul ei nu e nejustificat, însă e periculos, căci între tânăra ucraineană şi fericita familie finlandeză există o legătură tainică, pe care doar cea dintâi o ştie. Acea legătură ascunde multă suferinţă, o poveste de iubire chinuită şi o întreagă încrengătură de evenimente din trecut, ce implică trădări, crime şi speranţe de salvare. Prin vocea Olenkăi, care îşi rememorează viaţa într-un moment de criză, Sofi Oksanen ne dezvăluie o lume crudă şi violentă din anii de după destrămarea Uniunii Sovietice, o lume unde sărăcia, privatizările dubioase, clanurile interlope, drogurile, omorurile şi abuzurile sunt realităţi curente. Este o lume unde nu există victime inocente şi unde Olenka, un fotomodel ratat care ajunge să lucreze pentru o firmă specializată în tratarea infertilităţii, încearcă să-şi croiască drumul spre prosperitate cu aceeaşi duritate ca toți cei din jurul ei.

 

×