x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Slujbă de comemorare în memoria lui George Banu la Paris

Slujbă de comemorare în memoria lui George Banu la Paris

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Ian 2023   •   09:20
Slujbă de comemorare în memoria lui George Banu la Paris

Am primit din partea Institutului Cultural Român de la Paris un anunț pentru toți românii care vor să mearga la comemorarea lui George Banu. Luni 30 ianuarie la ora 14.30 la Biserica Ortodoxă Română de la Paris, Strada Jean de Beauvais 9bis se va ține o slujbă în memoria prietenului nostru George Banu pentru a-i aduce un omagiu.

George Banu, om de teatru, profesor universitar și eseist a murit pe 21 ianuarie la Paris.

Profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle, un extraordinar cunoscător al scenei europene și mondiale, un excelent spectator și un scriitor de renume.

Născut în 1943 la Buzău, George Banu s-a stabilit în Franța în 1973.

A fost co-director al Revista „Alternatives théâtrales” și a coordonat colecția „Le temps du theatre” la Editura Actes Sud. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste „Travail théâtral” și a fost redactor-șef al revistei „Arta Teatrului”, condusă pe atunci de Antoine Vitez.

Recent și-a consacrat volumul de studii și eseuri „Călătoriile sau orizontul teatrului” avându-i printre alții ca și co-autori pe Peter Brook, Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu, Andrei Șerban.

George Banu a fost profesor emerit titular, clasa excepțională cu studii teatrale la Sorbonne Paris III. A fost și profesor emerit la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia. Invitat pentru a preda la Universitățile din San Diego-California, Uqam- Montreal, Sapienza-Roma, Dams-Bologna, Universitatea din Florența, Veracruz-Mexic...

A fost răsplătit cu numeroase distincții și cu Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie, în 2014.

„Este una dintre marile memorii ale teatrului care dispare” declara Françoise Nyssen, directoarea Editurii Actes Sud și actualul președinte al Festivalului de la Avignon.

Jack Lang, fostul ministru al Culturii din Franța mărturisea: „Moartea lui George Banu este resimțită cu mare durere de toți pasionații de teatru. Era un personaj unic. El aparținea marii familii a teatrului eropean. Erudit, cunoștea admirabil arta teatrului, scriitorii, scenografii, dramaturgii și regizorii.”

Un mare prieten al Institutului Cultural Român, nu demult George Banu ne-a oferit o seara excepțională la prezentarea cărții sale „Obiectele rănite” apărută la Editura Cohen&Cohen. Pe scena Palatului Béhague, scriitorul și-a evocat intimitatea poetică și tandră cu „obiectele sale rănite” pe care el le a salvat în nenumăratele sale călătorii și întâlniri.

O să ne fie dor de verva, erudiția și căldura prietenului nostru George Banu! Moartea lui George Banu va fi resimțită cu mare durere de toți „pasionații de teatru”.

 

×
Subiecte în articol: comemorare george banu paris