Titus Andrei ne spunea de multă vreme să realizăm o Ediţie de Colecţie cu Alexandru Jula. Când l-am abordat pentru a ne spune două vorbe, acestea au fost: "Jula, în sfârşit..."
Un prieten bun, cum este Titus Andrei, nu putea să înceapă altfel decât aşa: "Jula este ultimul mare romantic în muzica noastră". Apoi, a continuat: "Este un fenomen şi ca popularitate, şi în ceea ce priveşte cariera lui, de peste cinci decenii. Ştiu că a debutat la radio în 1961, iar radioul a fost pentru el liantul pentru marele public. A câştigat mulţi ascultători de partea sa prin faptul că a ştiut să-şi alcătuiască un repertoriu pe măsură, cu vocea sa cristalină, clară, curată, exprimând sentimentele omului obişnuit.Nu pot uita marile lui succese din anii '70. «Floare albă din Pireu», Enrico Macias, «Soţia prietenului meu», celebră, se cere mereu şi acum. Apoi piese din repertoriul lui Demis Roussos, Joe Dolan, la care adaugă multe creaţii româneşti, pe care i le-au scris Ion Cristinoiu, «Doar un simplu gest», Vasile Veselovschi, poveste pe care şi-o aminteşte omul matur de când era în liceu, poveste de dragoste, bineînţeles.
Vasile V. Vasilache, «Haz de necaz»; cu Dumitru Lupu a colaborat, iar foarte mult, Marcel Dragomir, «Dorul meu pe drum de seară», George Grigoriu, a cântat chiar şi o piesă a lui Vasilescu, «Păpuşe, hai!». El păstrează exact cum se pronunţa în perioada interbelică, puşe, păpuşe, uşe.... Camelia Dăscălescu, «Nu-ţi fie teamă de-un sărut», Florentin Delmar, Romeo Vanica, Ionel Tudor, Aurel Giroveanu, Mişu Iancu.
Un mare succes a făcut cu piesa lui Gelu Mihăilă, «Când liliacul va înflori din nou», un tango din anii '60 care se cântă şi acum. El a scos foarte multe albume. Nu a cedat nici o clipă... A organizat foarte multe spectacole pentru copii, a scos CD-uri pentru copii, bunicul Jula cântă pentru copii. A iniţiat proiecte de spectacole la Teatrul din Galaţi cu mari vedete, am prezentat şi eu câteva. Sala era arhiplină, oamenii veneau la costum, ca la un mare eveniment.
El este cerut şi astăzi la radio, mai ales la emisiunea «Romanticii», unde se pretează de minune romanticul Jula", spune cunoscutul om de radio Titus Andrei.
ARTIST CU NEASTÂMPĂR
"Alexandru Jula este artistul despre care spuneam că s-a născut a doua oară după operaţia pe cord pe care a avut-o, operaţie foarte grea, după care a redevenit el însuşi", spune Titus Andrei. "A cântat în duet cu Ionel Miron ani în şir. Am şi o amintire, când eram elev în primul an, 13 sau 14 ani, la Liceul Pedagogic din Galaţi, şi am văzut un spectacol în amfiteatrul şcolii cu Jula, Miron şi Marius Dumitrescu, primul spectacol cu artişti mari.
Noi suntem foarte buni prieteni, el fiind gălăţean, eu făcând liceul acolo, am apreciat mereu la el neastâmpărul, el nu a stat niciodată. A cântat mereu, a înregistrat, a atras mulţi prieteni, artişti, un public pe care l-a respectat mereu. El făcea bis şi după a 13-a piesă. Are şi un mod plăcut de a-şi prezenta recitalul, îmbină totul cu bancuri, mai ales ardeleneşti, cu aluzii la cei care nu cântă mai nimic, dar au numai fiţe, dar într-un mod foarte elegant, fără să jignească.
Este chiar autoironic, iar autoironia este o dovadă a inteligenţei. De multe ori l-am surprins cu asemenea faze pe scenă. El prezintă la tv Galaţi, are o emisiune sâmbăta, cheamă mulţi artişi cunoscuţi, cheamă şi tineri, susţine noile talente, este un altruist, nu are invidie.
Îi apreciază ca atare pe cei talentaţi, totdeauna l-am considerat un bun cunoscător al istoriei muzicii româneşti. Eu dacă vreau anumite date pe care nu le găsesc îl sun pe el, pe Marcel Dragomir şi pe Horia Moculescu", a încheiat Titus Andrei.
Simbol
"Are mare succes cu emisiunea de televiziune şi cu spectacolele pe care le organizează, este foarte iubit în Galaţi. Chiar îmi amintesc de o glumă. Eram în turneu, iar partenerul dumnealui era Ionel Miron, Dumnezeu să-l ierte, şi jucau cărţi în autocar, şi eu le-am spus: «Fiţi atenţi, că Miron s-a dat cu Jula». Este un om cu bun-simţ, un coleg săritor, care respectă publicul, are grijă de spectacole, este cicălitor chiar, ca să iasă treaba bună. Este un perfecţionist. Aleargă mult.
Parcă nu are vârstă, să-l ţină Dumnezeu aşa! Este un simbol al muzicii uşoare româneşti, al genului de spectacol de revistă. Îl auzeam la Radio Iaşi pe vremea când mergeam la păscut cu vaca... O voce caldă, care te face să freamăţi de fiecare dată când o auzi. Muzica adevărată este muzica adevărată. Publicul se ridică în picioare şi aplaudă", spune Vasile Muraru.